Els gabinets de curiositats en el marc del Museu de Ciències Naturals de Barcelona

En els darrers dies hem anat desgranant els canvis que van sofrir els gabinets de curiositats fins esdevenir museus de ciències naturals. Avui mirarem el futur d’aquestes institucions en ple segle XXI així com els canvis soferts en els seus discursos museològics i museogràfics. I per a fer-ho ens fixarem en el Museu de Ciències Naturals de Barcelona quan queden pocs dies per a la inauguració de la seva nova seu central.

Al llarg de l’últim terç del segle XX, la visió envers la protecció del medi ambient va anar agafant tints ecologistes que se superposarien al conservacionisme imperant a principis de segle i que promulgava la protecció mediambiental amb finalitats estètiques. Paral·lelament a aquest canvi, els centres de divulgació patrimonial passarien de mostrar col·leccions enciclopèdiques de meravellosos especíments curosament conservats a difondre idees de protecció mediambiental, biodiversitat, evolució i impacte ambiental utilitzant les peces de la col·lecció com a exemples d’aquests discursos, mostrant la riquesa que cal conservar.

EL FUTUR MUSEU DE CIÈNCIES NATURALS DE BARCELONA

El Museu de Ciències Naturals de Barcelona es troba actualment en un procés de renovació dirigit a adaptar la seva museografia als discursos esmentats. Aquest procés de canvi va començara materialitzar-se l’any 2010 i durant aquest temps s’han anat publicant diversos dossiers on s’explica quin és el futur de la institució i com s’estructurarà. A dia d’avui s’ha començat a difondre la propera obertura de la futura seu central del Museu.

Sabem que el futur Museu de Ciències Naturals s’estructurarà en diversos espais i edificis que tindran diferents funcions i allotjaran diferents col·leccions.

  • L’Edifici Blau del Fòrum serà la nova cara pública del museu; seu de les oficines, de la nova exposició permanent “Planeta Vida” així com d’altres exposicions temporals. On podrem trobar tots els serveis dels que, fins el moment, mancava el museu: mediateca, cafeteria, sales d’actes, mediateca, botiga, restaurant, etcètera.
  • El Jardí Botànic-Institut Botànic esdevindrà l’espai i centre d’investigació especialitzat en botànica, un espai de conservació i estudi de la flora mediterrània gràcies a la seva col·lecció de llavors i plantes vives.
  • El Castell dels Tres Dragons serà la seu científica del museu, on s’ubicaran laboratoris i espais acondicionats per a allotjar-hi les col·leccions de reserva amb l’objectiu d’esdevenir un centre de recerca.
  • Finalment, el Museu Martorell esdevindrà la seu històrica del museu. L’edifici que va ser construït per a ubicar la col·lecció que, any rera any, ha esdevingut el Museu de Ciències Naturals tancarà el cercle presentant una exposició centrada en la història de les ciències naturals “Una història no tan natural: els públics i les ciències naturals, dels gabinets als museus”. Personalment em sembla un enfoc molt interessant que arrodoneix l’oferta presentada per al futur museu.

PRESERVANT ELS ORÍGENS

Ampliant aquest darrer punt m’agradaria destacar que, al marge de les noves tendències, personalment opino que al museu el visitant s’hi apropa per conèixer coses. Pocs centres presenten un discurs sobre els museus, la seva història i la seva funció a la societat; el “metamuseu” podríem dir. En aquest sentit, pecant de subjectiu, crec que seria molt interessant reflectir aquesta lectura als visitants, per tal que prenguin conscièndia del valor de la institució, el museu com a patrimoni per ell mateix.

Aquest tipus de discurs ja existeix en alguns centres. Així doncs, el Museo de Ciencias Naturales de Madrid, fa una ullada als seus orígens, en el Real Gabinete de Carlos III; o el Jardí Botànic de Barcelona apunta cap a la importància de la col·lecció Salvador en la constitució de la institució en una exposició que, malauradament, dista molt de potenciar el valor científic de la col·lecció i els membres d’aquesta nissaga de farmacèutics barcelonins.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s