Legislatura nova, museus nous

A ningú se li escapa que la proximitat d’unes eleccions són, habitualment, un dels motors més poderosos per accelerar moltes de les produccions, dels més diversos àmbits, que ja ningú recordava. En l’àmbit museístic que m’és més proper destaco, quasi simultàniament, la inauguració de les noves sales del Museu de Mataró i la propera obertura, aparentment a corre-cuita, d’un petit tastet del que serà la seu central del gran buc insígnia de les ciències naturals a Catalunya: l’Edifici Blau del Fòrum.

Mòdul interactiu del Museu de Mataró

El Museu de Mataró obre de nou les seves portes per presentar la nova museografia aplicada a la seva exposició d’història de la ciutat. Com molts museus locals, el de Mataró presenta una exposició amb un discurs cronològic en el que figuren els moments més importants del desenvolupament urbà en el marc de la història del país. Aprofitant aquest mateix discurs, la nova museografia ofereix un petit tast del que, en un futur incert, serà el gran museu de la ciutat. Aquest petit tast ha significat una acurada selecció d’objectes i un salt qualitatiu molt important pel que fa a la museografia.

M’agradaria destacar especialment una solució força interessant que s’ha presentat en aquesta nova proposta. Es tracta d’una maqueta que representa una secció quadrangular del traçat urbà de la ciutat. Els volums d’aquesta maqueta tenen la mateixa alçada i són de color blanc, de manera que conformen una superfície on es pot projectar un audiovisual. És un tipus de mòdul força impactant a nivell visual i comprensiu així que s’ha optat per utilitzar-lo com a element introductori en cadascuna de les dues sales en les que es desenvolupa l’exposició permanent.

Per tal d’explicar l’evolució del tramat urbà d’una manera entenedora i gràfica, es projecta un audiovisual directament sobre la superfície de la maqueta permetent ubicar amb exactitud les diferents referències arqueològiques, històriques i patrimonials que s’hi referencien mitjançant textos, fotografies o plantes arqueològiques. Especialment eficaç resulta una de les versions del mòdul que presenta el creixement urbà de Mataró al llarg del temps. Entre els avantatges més evidents d’un mòdul d’aquest tipus trobem l’impacte que suposen, la facilitat de comprensió així com el fet que permet la utilització de la maqueta per part de visitants amb deficiències visuals.

Aquest mòdul presenta algunes dificultats com és la foscor ambiental que requereix per tractar-se d’un mòdul audiovisual. En aquest sentit cal fer referència que la nova museografia del Museu de Mataró presenta constants jocs de llum ja que els diversos espais han estat prèviament treballats per tal de tancar l’exposició a l’accés de llum exterior.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s