Cues al Museu Blau

L’aplicació d’una nova normativa respecte la campanya electoral va accelerar, fa un parell de caps de setmana, la inauguració de molts espais i equipaments a moltes ciutats catalanes. Només a la ciutat de Barcelona es van arribar a inaugurar fins a onze equipaments en diversos àmbits, entre els quals voldria destacar la nova seu central del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, el Museu Blau. Un pas més en el camí que durà aquesta institució a la declaració de Museu Nacional.

La nova seu s’anomena Museu Blau i s’ubica a l’edifici obra de Herzog&deMeuron de planta triangular i color blau que va esdevenir símbol del Fórum de les Cultures de Barcelona de l’any 2004. Amb aquesta nova ubicació, Barcelona dóna ús a un servei de funcionalitat oblidada i les seus del museu de ciències naturals passen a abraçar tot el litoral barceloní: des de Montjuïc a la desembocadura del Besòs.

El primer impacte rebut va ser la llarga cua que calia fer per entrar al interior de l’edifici. Vam haver d’esperar més d’una hora per poder passejar pel seu interior. L’espera no es va fer excessivament llarga ja que estava animada per grups teatrals i grans estructures mòbils que imitaven insectes de mides descomunals.

La nova exposició del Museu de Ciències Naturals del Barcelona ha volgut posar-se a l’alçada de les exposicions d’altres museus europeus de ciències naturals mitjançant un fil argumental, jocs lumínics i una museografia moderna i interactiva. Malauradament em va sobtar la gran foscor en què estan immersos els espais expositius així com els grans espais buits que es poden observar al llarg del recorregut.

Hem de partir de la idea que la museografia treballa de manera òptima si l’espai és fosc i, mitjançant la il·luminació articial, es va destacant allò que interessa segons el discurs museogràfic, com pinzellades de llum. Però el cas de l’exposició “Planeta Vida” és paradigmàtic ja que els focus de llum pràcticament indiquen la direcció que cal que prengui el visitant.

D’altra banda hem destacat els elements interactius que podem trobar a l’exposició. Hi podem trobar models d’escàner interactiu formats per una pantalla plana mòbil que ens detalla on estem fixant el detall de l’objecte enfront del qual ens trobem. També podem jugar a diversos audiovisuals interactius i, d’altra banda, podem interactuar amb models augmentats i tàctils de diversos elements a destacar.

En resum, la nova exposició del museu de ciències naturals  suposa un clar canvi de model expositiu. Si l’anterior model exposava peces, el nou posa aquestes al servei d’un argument. La interactivitat, el treball amb la llum i el disseny equipara l’exposició als museus més moderns.

Però volia fer una reflexió. La sensació general era que encara faltava per afinar l’espai i part de la museografia però igualment el Museu Blau es va inaugurar dos dies abans que l’aplicació d’una nova llei ho permetés en el marc de la precampanya electoral al municipi. La inauguració d’un centre museal, atesa la cua d’accés al recinte, sembla que continua sent un acte d’interès amb un elevat rèdit social per al polític de torn. L’exposició, aparentment, no estava enllestida i em pregunto si entre els projectes de futur del consistori hi haurà la continuació de les obres de renovació del museu o si, com sovint ha passat, un cop inaugurat deixarà de ser una prioritat per a la classe política que ens representa.

3 pensaments sobre “Cues al Museu Blau

  1. Retroenllaç: Primeres impressions del Museu Blau « MuseumsReview

  2. Retroenllaç: Llibres de suggeriments i escolta activa « Paisatges Culturals

  3. Retroenllaç: Primeres impressions del Museu Blau | Jacqueline Glarner

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s