Cinc recomanacions per a Sant Jordi

S’apropa el dia de Sant Jordi i volia aprofitar per recomanar-vos uns quants llibres que parlen de temes i conceptes que habitualment podem trobar en aquest blog; per si voleu ampliar coneixement i no en teniu prou amb les referències bibliogràfiques. De llibres de patrimoni i museologia n’hi ha una pila i sovint no és fàcil fer-ne una bona tria. No vull dir que la meva selecció sigui òptima; avui simplement us presento cinc llibres que m’han resultat entretinguts, especialment amens o reveladors.

Antropología y patrimonio” de Llorenç Prats. Aquest és un petit llibret on s’exposa la teoria de l’autor respecte al procés de posada en valor del nostre patrimoni així com el rèdit social que podria aportar-nos la seva correcta conservació i difusió. Com a exemple, s’hi exposa el cas català. El problema és que es tracta d’un llibre de 1997 i les relacions patrimono-política es troben una mica desfassades, ja que tracten del ‘època Pujol. El podeu trobar editat per Ariel i té un cost de 14 euros.

La interpretación de nuestro patrimonio” de Freeman Tilden. Petita gran joia del camp de la difusió patrimonial. Tilden va ser un pioner pel que fa a la necessitat de conformar una professió específica de transmissió de coneixement patrimonial en moments d’oci. Aquest concepte, la interpretacio del patrimoni, va néixer a meitats del segle XX als Estats Units de la mà de l’autor d’aquest llibre. L’any 2006, la Asociacióm para la Interpretación del Patrimonio va editar en castellà aquest llibret que ha esdevingut la base de tantes teories i textos destinats a comentar la importància de difondre coneixement a partir del patrimoni. El podeu trobar editat per la Asociación para la Interpretación del Patrimonio i té un cost de 20 euros.

Estrategias y márketing de museos” de Neil Kotler i Philip Kotler. Els conceptes del márketing fa molts anys que acompanyen les propostes museístiques anglófones. Més recentment estan entrant en els equipaments i actuacions de països mediterranis. Kotler & Kotler desenvolupen, en aquest llibre, els conceptes i estratègies de treball que el sector de la cultura (especialment el camp dels museus) hauria de desenvolupar per fer més òptima la seva oferta i adaptar-la al màxim als seus visitants. El podeu trobar editat per Ariel i té un cost de 32 euros.

Museos, Arquitectura, Arte. Los espacios expositivos” de Juan Carlos Rico. L’autor és un arquitecte madrileny que ha treballat àmpliament la vessant teòrica de l’espai comú entre arquitectura i museologia. Té molts i diversos llibres i sempre tracta de buscar solucions pràctiques en aquest punt comú. El llibre recomanat parla d’un tema que em va sorprendre gratament el primer cop que el vaig sentir: l’evolució paral·lela d’arquitectura i espais expositius al llarg del temps, en funció de la variació dels interessos expositius de cada època. El podeu trobar editat per Sílex i té un cost de 30 euros.

La política de protecció d’espais naturals de la Diputació de Barcelona” de Jordi Soler. Aquest text exposa àmpliament la història de la protecció mediambiental. Des de les postures conservacionistes a les ecologistes així com la seva relació amb els successos històrics que van marcant el pas del temps. El podeu trobar editat per la Diputació de Barcelona i té un cost de 10 euros.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s