Mataró, balenes i Viquipèdia

El passat dia 23 de març es va cel·lebrar la I GLAM-Wiki al Museu Picasso de Barcelona. Aquesta trobada tenia la voluntat de trobar punts de contacte entre institucions patrimonials i redactors de la Viquipèdia ja que ambdós tenen un objectiu comú: la difusió pública de coneixement. Diversos blogs ja han parlat de l’esdeveniment i de les seves conclusions (podeu veure’n un resum al blog del Museu Picasso) però jo volia exposar un petit projecte personal, que se’m va ocòrrer arran de la jornada, enfocat a donar a conèixer un patrimoni que no gaudeix d’un espai físic on ser exposat.

Des de fa uns mesos col·laboro amb la Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró. Es tracta d’una associació formada per investigadors locals, catedràtics d’Universitat, mestres, veïns interessats en la recerca local, etcètera. L’associació, a més, manté un vincle amb el Museu de Ciències Naturals i realitza les funcions d’àrea especialitzada en ciències dins el museu local.

La Secció de Ciències Naturals té més de 30 anys d’història i, en tot aquest temps, ha anat recollint diversos elements naturalístics de l’entorn del Maresme i, alhora, estructurant un conjunt de línies de recerca prou importants, els resultats de les quals són publicats, anualment, en una revista prou reconeguda en l’àmbit de la recerca: l’Atzavara. Malauradament, la manca d’espais han relegat les tasques de l’associació a un petit despatx en uns baixos on es centralitzen les funcions de biblioteca, hemeroteca, laboratori, magatzem i aules-taller.

Arran de la trobada I GLAM-Wiki, vaig trobar que Viquipèdia oferia un marc molt interessant de treball per donar visibilitat a la col·lecció de la Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró. Alguns exemples d’elements que atresora són prous coneguts entre els veïns de la comarca com és el cas de l’esquelet de balena varat l’any 1977 a la costa mataronina. Quan vaig saber de la seva existència em va sobtar que un petit museu local tingués, a la seva col·lecció un esquelet sencer de balena, ja que un element d’aquests tipus és una dels grans atractius de molts museus que exposen elements de ciències naturals. Me’n vaig voler documentar i, el més interessant de l’experiència va ser descobrir l’espectació que va generar el varament i la preparació de l’esquelet a principis dels anys 80, tot un intangible relacionat amb un element patrimonial malauradament desat en un magatzem. Per a posar en pràctica la idea, doncs, vaig proposar un article a la Viquipèdia sobre la balena de Mataró.

Així doncs, es tracta de difondre a la Xarxa un patrimoni que no gaudeix d’un espai on ser exposat però que té prou importància (si més no a nivell local) com per a presentar-lo a possibles interessats. Una plataforma on-line pública, gratuïta, de fàcil edició, i consultada diàriament per milers de persones, semblava un espai força interessant per tal d’aconseguir aquest objectiu. A més, aquesta plataforma permet l’elaboració de futurs projectes en col·laboració amb escoles per a la difusió d’altres elements de la ciutat.

De moment el projecte ha tingut bona acollida dins els responsables del Museu de Mataró i, ara per ara, s’estan preparant nous articles sobre altres elements que habitualment tracta la Secció de Ciències Naturals. La casuística actual fa molt difícil pensar en col·laboracions amb altres entitats, però certament seria molt interessant buscar-les entre el sector local, especialment l’educatiu, per tal de donar visibilitat a un patrimoni proper al municipi. Seguirem, doncs, insistint en aquest aspecte.

Finalment voldria agrair molt especialment l’ajut que m’ha ofert Àlex Hinojo per a comprendre el funcionament intern de la Viquipèdia.

6 pensaments sobre “Mataró, balenes i Viquipèdia

 1. Realment has captat el missatge de la trobada GLAM-WIKI. Es tracta de trobar noves maneres de difondre el patrimoni.

  Fins fa poques setmanes trobar informació a internet sobre la Balena de Mataró era molt difícil. Havies de ser un usuari expert i conèixer webs -molt útils- com raco.cat.

  Avui si poses “Balena de Mataró” a Google, apareix un article a la Viquipèdia, ben redactat i enllaçant a les fonts originals. ( http://www.google.es/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=balena+de+matar%C3%B3)

  Jo d’això en dic difusió del patrimoni.

  Tinc moltes ganes de veure com evoluciona aquest projecte.
  Felicitats!

  • Gràcies Àlex. Viquipèdia ofereix una nova manera de difondre el patrimoni i, en aquest cas, esdevé una excel·lent plataforma on treure de l’oblit un element patrimonial que no té un lloc físic on ser exposat. La trobada GLAM-WIKI que vau organitzar va ser molt interessant i els exemples de projectes que s’havien dut a terme al British Museum molt recomanables. A veure si podem gaudir aviat d’un ventall de projectes com aquests en museus de casa nostra.

  • Moltes gràcies Pep. Però el 99’9% el mèrit és dels companys que van organitzar la GLAM-WIKI, com l’Àlex Hinojo. Va ser una interessant trobada plena d’idees i possibilitats amb una plataforma com Viquipèdia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s