El concepte de Museologia Total

Una diferència bàsica que trobem en els museus de temàtica científica és la importància relatica dels objectes exposats respecte la idea que planteja el discurs. En aquest sentit, un tipus paradigmàtic de museu científic és el de tipus “science center”, classificat com a museu per ICOM des de l’any 1974. Aquest tipus de museu va néixer a Sant Francisco l’any 1960 de la mà del físic Frank Oppenheimer: “The Exploratorium”. Des de llavors la idea inicial ha anat variant, adaptant-se a diversos llocs i temàtiques. L’exponent més proper que tenim és Cosmocaixa.

CosmoCaixa va ser inaugurat l’any 2004 arran de la remodelació de l’antic Museu de la Ciència de Barcelona. La nova proposta pren moltes idees de l’antic museu (descendent conceptual de The Exploratorium) però hi donava una volta de cargol més. Aquesta volta de cargol ve de la mà del més conegut dels seus assessors: Jorge Wagensberg.

Jorge Wagensberg anomena Museologia Total al plantejament museològic que parteix de la idea que la funció principal d’un museu és la aportació d’estímuls. L’estímul seria allò que diferencia la passivitat de l’activitat i, per tant, fomentar els estímuls és fomentar l’activitat. D’aquesta activitat en deriva la conversa amb la natura així com la comprensió del que ha succeït.

CosmoCaixa presenta una gran sala plena de mòduls interactius que imiten fenòmens físics, químics, etcètera. Es tracta, doncs, d’imitacions de la realitat. Però a CosmoCaixa també hi trobem objectes i, fins i tot trobem objectes i fenòmens que fan referència a altres conceptes impossibles de museografiar. És el que Jorge Wagensberg anomena metàfora museogràfica. Totes aquestes propostes, combinades, tenen com a objectiu el foment de la conversa. Entendreu que, per a un biòleg com jo, aquest plantejament és summament interessant. I és que, lluny de donar respostes, el que planteja la museologia total és la formulació de preguntes. Aquesta és la base del mètode científic.

Un museu científic, en paraules de Jorge Wagensber, és un espai destinat a oferir estímuls en favor del coneixement, el mètode i l’opinió científica. I per a dur a terme aquests objectius, el museu compta amb el suport de fragments de realitat (objectes i fenòmens). L’estímul ens indueix a actuar i és per això que el model de museologia total té una estreta relació amb el concepte de interactivitat.

La millor exposició del concepte la podem trobar de la mà del mateix Jorge Wagensberg al curs que anualment ofereix CosmoCaixa “Cap a una Museologia Total” a principis de primavera, generalment als voltants del dia de Sant Jordi, tot i que enguany se celebra a meitats de maig. Durant una setmana s’exposen conceptes de museologia, exemples de bones (i males) pràctiques, projectes passats, presents i futurs així com propostes per apropar ciència, art i societat.

Un pensament sobre “El concepte de Museologia Total

  1. Retroenllaç: La interactivitats als museus « Paisatges Culturals

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s