Paneroles, ciència i creativitat al museu

Una conversa a la Xarxa m’ha recordat una interessant activitat que vaig veure fa un mes al Science Museum de Londres “A Cockroach Tour of the Science Museum” (una passejada de paneroles al Science Museum). La proposta, d’entrada, crea cert respecte: un grup de paneroles de mida humana es passejen entre el públic del museu fent molt de moviment. Són grups organitzats, visitants que es vesteixen amb una cuirassa d’escuma de color negre amb unes llargues potetes i un casc negre amb unes llargues antenes. Veure’ls, i sobretot escoltar el que deia el monitor, em va fer suposar quin podia ser l’objectiu de la proposta.

Però canviem per un moment de tema: la creativitat és una habilitat que es pot treballar mitjançant diversos exercicis destinats a potenciar una visió diferents de les coses. Sovint, els millors resultats en aquest àmbit es deuen a pensaments laterals, a relacions no aparents entre objectes o conceptes. Un dels exercicis que podem realitzar és posar-nos en situació d’una altra persona, d’un animal o d’una cosa i preguntar-nos com solucionaríem determinat problema. Aquest exercici tan senzill ens permet sortir per un moment de la nostra visió dels problemes i veure’ls d’una altra manera, donar-los la volta i trobar noves respostes. El llibre que més a baix us referencio anomena a aquest exercici “galeria de famosos” perquè proposa que busquem noves respostes ficant-nos en la pell de Benjamin Franklin, Aristòtil o J.F.K. entre altres.

Crec, i és una interpretació personal de l’activitat, “A Cockroach Tour of the Science Museum” ofereix la possibilitat d’introduir els visitants en un exercici d’aquestes característiques: “com viu un museu una panerola? com es mou per les sales?”. Darrera aquest exercici, trobaríem doncs un exercici de creativitat. I on millor que en un museu de ciència una activitat al voltant de la creativitat?

  • Michalko, Michael (2001) ThinkerToys Cómo desarrollar la creatividad en la empresa. Ed. Gestión 2000, Barcelona.

Deixa un comentari