Un turista cultural al poble d’Àger

He pogut gaudir d’uns dies de vacances a Àger, un petit poblet de la Noguera situat prop del congost de Mont-Rebei. D’entre els elements patrimonials més destacables del poble podem trobar-hi el Conjunt Monumental de Sant Pere, un brutal recinte emmurallat del segle XI i les muralles medievals de la vila, de la mateixa època. El primer element es troba restaurat però la seva visita és amargament limitada (i amb uns horaris completament aliens a l’atracció turística) i, pel que fa a la muralla es troba en clar procés de degradació.

La raó de la visita, però, era visitar diversos jaciments paleontològics, un centre d’interpretació de dinosaures a Areny i el Centre d’Observació de l’Univers. Avui us volia parlar d’aquest darrer.

El Centre d’Observació de l’Univers és un observatori astronòmic situat als afores del poble d’Àger. La seva situació, enmig d’una vall quasibé despoblada, permet l’observació d’un cel en absència de contaminació lumínica. Però s’hi ofereixen molts més serveis: exposicions, planetari, tallers, exposicions, etcètera. Tot amb una vessant clarament lúdica. En aquest sentit des de l’any 1983 l’Icom (International Council of Museums) considera els planetaris com a museus, en tant que són centres de recerca i divulgació astronòmica. Si fa un moment us deia que Àger, tot i presentar un ric patrimoni arquitectònic mancava de tota activitat dirigida a la seva posada en valor, el centre d’observació era ple de visitants.

Al territori hi actua el Consorci del Montsec, un ens creat per la Generalitat dirigit a fomentar una imatge de marca de la zona del Montsec. Entre les seves línies d’actuació podem trobar la creació i posada en marxa del Centre d’Observació de l’Univers així com la restauració de la col·legiata de Sant Pere d’Àger. Sembla que ningú ha pensat en la configuració real d’un ús d’ambdós espais.

La visió del Consorci és una visió ampla del territori, més propera a la d’incentivar actuacions a tot l’espai que els ocupa, promovent-hi una marca turística. El poble d’Àger no sembla que hagi desenvolupat una inicitiva en ferm quant al seu ric patrimoni arquitectònic mentre el Centre d’Observació de l’Univers és ple de visitants.

Quina és la visió i utilitat que els municipis veuen del seu patrimoni cultural? Del seu paisatge? Sembla cert que molts pobles de la vall viuen del patrimoni natural que suposa el Montsec així com la pràctica d’esports de risc. Però invalida això un aprofitament d’altres recursos, altres ofertes? El cas d’Àger demostra que la mobilitat no esdevé un problema quan l’oferta és interessant. Què n’opineu?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s