Aplicacions per a smartphones al museu

Dissabte passat, en el marc del Cafè de Patrimoni celebrat al Museu de Guissona, Albert Sierra va improvisar una petita enquesta en relació a l’ús que els visitants de museus fan dels seus terminals mòbils. Mai he estat gaire bo en estadística però m’atreveixo a suposar que la mostra d’una vintena de persones és molt petita però si més no el resultat serveix per fer-nos reflexionar.

I és que us he de confessar que el resultat em va sorprendre. Creia que jo era l’únic amb un terminal mòbil tradicional (em podeu veure a l’extrem esquerre de la fotografia) però no. Suposàvem quasibé un terç dels presents. I d’altra banda, les dues terceres parts restants es trobaven dividides en les diferents plataformes amb un clar desaventatge per a Blackberry i un discret repunt per a Android.

I és que en l’actualitat tot sembla que necessàriament hagi de passar pel sedàs de les aplicacions mòbils i la museografia portàtil. Vagi per davant que l’aplicació de les noves tecnologies a la gestió i interpretació del patrimoni em sembla un camp fascinant però entenc que podem reflexionar sobre la seva implantació. I és que un cop més hem de tenir en compte quin és el centre de la implementació de projectes. I és que en aquest cas torna a ser cert que hem de partir de conèixer a qui dirigim les nostres propostes ja que encara no hi ha un estàndard definit o, simplement, part de la ciutadania no té un terminal amb les característiques necessàries.

Sí bé segurament tot ens porta cap aquí podem plantejar diversos interrogants: representen el model d’interacció que volem? Les aplicacions poden arribar a treure protagonisme a l’objecte? És millor una aplicació per al mòbil o una aplicació externa? El nostre públic objectiu tindrà els requeriments i coneixements tècnics necessaris? I és que és cert que, com en tantes altres propostes, és impossible fer productes “per a tots els públics”.

4 pensaments sobre “Aplicacions per a smartphones al museu

  1. Molt bon resum d’aquell dissabte! Ara, t’he de felicitar per la nova interfície que has aplicat al teu bloc/blog, és molt nítid i fàcil de llegir! Em sembla que moltes vegades ho volem fer maco i rococó, però un bon fons blanc i una mica de minimalisme són els millors recursos.

  2. Gràcies per les felicitacions. Tot i que el post és una reflexió de tantes que van sorgir al llarg del matí trobo que és una de les més contundents i crec que ens remet a pensar en els objectius de les accions que duem a terme: per a què les fem i per a qui? Tal i com en el seu moment va passar (i continua passant) en presència en xarxes socials, l’estàndard no existeix, l’hegemonia d’una o altra plataforma no està clara però cal conèixer l’eina, ja que al cap i a la fi considero que estem parlant d’eines que ens vehiculen discursos.

    Pel que fa a la nova interfície, ja feia temps que la volia canviar perquè l’anterior era molt rígida. Aquesta nova imatge m’agrada perquè és senzilla, neta i minimalista.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s