Fires i disfresses

Fa uns dies Daniel Zapater, al seu blog Mosaics de Cultura treia el tema de les fires i festes de temàtica històrica que s’han implantat a Catalunya des de ja fa alguns anys. Coincideixo amb ell que la més potent i consolidada és segurament Tarraco Viva però crec que una diferenciació d’objectius separa aquesta (i d’altres similars) de fires i firetes que durant caps de setmana podem trobar en diferents pobles de Catalunya.

Festival Terra de Trobadors de Castelló d’Empúries. Fotografia: Antoni Rojas.

Crec que la diferència entre unes i altres la trobem en l’objectiu de la proposta. Una fira pensada des de l’òptica de la difusió històrica i tindrà uns components més acurats que no pas una fira pensada des de l’òptica del comerç amb un valor afegit que seria la intenció de representar un període històric determinat habitualment relacionat amb el passat històric del poble o ciutat on es du a terme. Crec que els dos enfocs no són excloents i que de la seva combinació es pot crear una potent eina de desenvolupament local. És possible compaginar tots dos components a l’hora de planificar-la?

Generalment trobem fires de productes artesans on qualsevol disfressa pre-industrial sembla que valgui. Aparentment els productes artesans ens traslladen indefectiblement a un passat anterior al segle XIX i que qualsevol disfressa medieval serveix per a qualsevol fira de temàtica pre-industrial.

Fa ben poc, de fet, vaig assistir a la fira Modernista de Canet on vaig poder veure una noia que simplement havia afegit un barret d’estètica segle XIX a una difressa medieval, o una parada medieval amb el venedor vestit d’amo de la fàbrica. Un desgavell. Un desgavell perquè accions com aquesta fan perdre, precisament, el valor afegit que es pretèn difondre: la recreació històrica. Això implica que la fira passa de ser una recreació a ser un ball de disfresses.

Fa uns dies vaig coincidir amb Antoni Rojas, del Insitut Català de Recerca en Patrimoni Cultural. Em va comentar que precisament està duent a terme una recerca les fires de recreació històrica, el potencial que tenen a nivell educatiu i turístic però el descrèdit que han anat acumulant amb el temps. Ara mateix està enllestint la recerca completa amb les dades actualitzades que inclou l’anàlisi de prop de 90 esdeveniments d’aquest tipus i que sortirà publicat l’any vinent. Podeu trobar informació sobre la seva recerca en aquests enllaços.

  • Antoni Rojas publica les referències de la seva recerca al seu blog.
  • Podeu trobar informació del seu projecte aquí.

2 pensaments sobre “Fires i disfresses

  1. M’ha semblat realment complet el post, faltarà llegir la publicació. Precisament l’Antoni Rojas va enviar-me un link amb un article sobre les seves indagacions, que pot ser interessant: http://icrpc.academia.edu/ANTONIOROJAS/Papers/197905/ROJAS_A._2010_Shaping_the_tourist_offer_the_role_of_fairs_and_street_markets_in_disseminating_cultural_heritage._Proceedings_of_the_International_Conference_on_Tourism_Development_and_Management._Kos_Island_Greece_11-14_September_2009._International_Association_for_Tourism_Policy._ISBN_978-9963-9799-0-5

    En tot cas, restem a l’espera de la publicació definitiva i d’alguna conferència, que puguin donar peu a modificar i/o controlar aquests tipus d’esdeveniments.

    • Gràcies per l’aportació Dani.

      Em va comentar l’Antoni que al seu blog aniria penjant totes les publicacions que vagi fent per anar recopilant-hi la bibliografia del tema. Certament els resultats poden ser de gran interès, més que res per posar unes bases que marquin els límits entre una fira de comerç artesà i una fira de recreació històrica. El potencial de la recreació pel que fa a posada en valor, educació i atracció de visitants és molt gran però de la barreja que en alguns casos es du a terme, opino que es crea certa banalització que fa més mal que bé.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s