Museus i col·leccions

La llei diferencia diverses tipologies de patrimoni (cultural, natural, etnològic, immaterial, etcètera) així com diverses tipologies d’agrupacions de béns patrimonials. En aquest sentit, la llei catalana (Llei 17/1990, de 2 de novembre, de museus) és ben clara: els museus han de reunir determinades característiques i totes aquelles agrupacions de béns que, pel motiu que sigui, no les reuneixen, es consideren col·leccions.

Són museus […] les institucions permanents, sense finalitat de lucre, al servei de la societat i del seu desenvolupament, obertes al públic, que reuneixen un conjunt de béns culturals mobles i immobles, els conserven, els documenten i estudien, els exhibeixen  en difonen el coneixement per a la recerca, l’ensenyament i el gaudi intel·lectual i estètic i es constitueixen en espai per a la participació cultural, lúdica i científica dels ciutadans.

Per la seva banda el Decret 35/1992, de 10 de febrer, de desplegament parcial de la Llei 17/1990 matisa aquestes consideracions. A efectes de l’esmentat decret, són museus les institucions que:

 • Recullen, conserven, estudien i exposen conjunts de béns culturals.
 • No tenen finalitat de lucre.
 • Són obertes al públic.
 • Tenen caràcter permanent.
 • Disposen de la infrastructura material i de personal per al compliment del servei social que, d’acord amb la Llei de museus, han de prestar aquestes institucions.

Els conjunts de béns patrimonials que no compleixen un o més d’aquests requisits es consideren col·leccions. En principi només poden utilitzar el terme “museu” al seu nom les institucions que han estat registrades però en la pràctica no sempre és així.

Així doncs, podem pensar que el terme col·lecció el podem aplicar a tot aquell conjunt que, per eliminació, no és un museu registrat. En podem trobar moltes i diverses i totes elles tant interessants com qualsevol dels museus registrats i és que, de fet, és una diferència legal, que no pas de continguts.

Recentment, investigant per a un projecte, he descobert un conjunt de col·leccions depenents de la Universitat de Barcelona que recullen instruments i béns patrimonials que són propietat de la UB. Algunes d’elles són visitables en les diverses facultats de la Universitat però d’altres s’exposen en un museu virtual, una mena de xarxa virtual de museus universitaris; tot i que, segons la llei mencionada abans, es tracta de col·leccions ja que, en la seva majoria, els museus universitaris pateixen un dèficit crònic de recursos humans destinats al seu tractament com a museu.

Tinc la intenció de visitar-ne un parell així que ja us comentaré més acuradament què hi he trobat.

3 pensaments sobre “Museus i col·leccions

 1. Bàsicament, baix el meu punt de vista, la diferència entre un espai classificat com a museu o com a col·lecció museogràfica és la categoria o nivell professional de la persona que el dirigeix o que està al seu front, sent de grup A1 per als museus i A2 per a les col·leccions.
  L’altre tema és, quins avantatges hi treu una insitució per declarar-se museu? Tal i com estan les coses avui en dia cada cop m’ho qüestiono més. No surten subvencions, almenys al País Valencià, i el que comporta és una pèrdua d’autonomia, havent de donar comptes a un órgan superior que per altra banda no aporte res.

  • La qüestió és que a Catalunya, la Llei 17/1990 de Museus, defineix el concepte de museus i, quasibé per exclusió, el concepte de col·lecció. No té res a veure amb el personal sinó amb un conjunt de condicions pràcticament extretes del concepte de museu del ICOM. Aquesta definició ja la pren la legislació espanyola i cada comunitat autònoma en matisa els aspectes. Seria curiós comparar les diferents adaptacions, oi?

   Quant als aventatges, independentment de la dependència o no de la subvenció púlica, doncs tampoc tinc gaire clar què se’n treu. En principi suport de personal qualificat, promoció, supervisió, etcètera. Però també comporta unes obligacións com el manteniment, catalogació, etcètera. Segons el meu punt de vista, el món de les col·leccions és una mica un cul de sac i, de fet, tot un món a explorar.

 2. Retroenllaç: Col·leccions universitàries a la UB | Paisatges Culturals

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s