Museus i suport a la creació

És evident que el nou paradigma econòmic en el qual ens trobem està canviant moltes coses en el nostre entorn i com no podia ser menys, l’àmbit de la cultura i el patrimoni no podia ser aliè a aquest canvi. I més quan parlem d’un sector considerat, per a molts, de tercera tot i les veus que s’aixequen reclamant que és un dels principals sectors generadors de riquesa. Segurament és el moment d’arrencar noves propostes que, dins aquest paradigma, siguin capaces de generar moviment i espectatives.

Fa dies que rumio quin paper podrien jugar els centres patrimonials en la generació d’espectatives i l’arrencada de propostes. D’una banda tenim centres ofegats per la manca de finançament públic i de l’altra treballadors autònoms que van ideant projectes que sovint no tenen sortida per manca de finançament. I finalment convocatòries de subvencions, propostes de finançament privat, etcètera. Seria possible crear un espai comú on convergissin totes aquestes propostes per trobar una sortida comuna? Podria ser el museu local l’encarregat de concentrar i promoure projectes, propostes per al bé del desenvolupament del seu territori?

És evident que els museus són entitats amb un gran pes específic quant a continguts, ús social de la cultura, coneixement, experiència, etcètera. Seria possible aprofitar aquest suport per a donar suport a iniciatives de professionals externs?

Ho he estat parlant amb altres professionals del camp del patrimoni i principalment em comenten que és un problema legal relacionat amb la contractació. En fi, amb la intenció de promoure un debat sobre noves formes d’activació, llenço la primera pedra esperant noves aportacions.

Precisament aquests dies he llegit l’article de Jaume Colomer “Vibilitat dels projectes culturals en un context econòmic advers: models de finançament i gestió de públics”que m’ha semblat molt adient sobre models de finançament cultural i on exposa motl bé les claus que diferencien un projecte subvencionat d’un altre finançat des de l’àmbit privat. El podeu llegir aquí.

4 pensaments sobre “Museus i suport a la creació

 1. “(…) un problema legal relacionat amb la contractació”? No ho acabo d’entendre del tot així… Perquè dues institucions, dos projectes, dues persones, s’entenguin i hi hagi voluntat de crear vincle i aliances “tots hi guanyem”, no cal que hi hagi necessàriament cap “contracte” pel mig. És possible que hi hagi aspectes legals a afinar, però jo crec que es tracta, principalment, d’una qüestió cultural. Massa desconfiança, és el que hi ha. Parlem de cooperació i potser encara ens mirem les coses massa des d’un punt de mira competitiu i economicista a curt termini (“si no em porta guanys ja, no m’interessa, és perdre el temps”…). Com ho veieu?

  • Hi estic completament d’acord, Carles. De fet vaig pensar en treure el tema de què estem volent dir amb co-creació, cooperació i participació; paraules que estan tan en boca de tots però que sovint cadascú les entén de manera diferent.

  • Home,

   se suposa que el treballador autònom ha de menjar i per tant necessita cobrar el projecte que vehicula a través del museu, no? I avui en dia, per molta autonomia fiscal que tenguin els museus, com a mínim necessiten una factura per a tot allò que paguen. I si la factura excedeix un límit, no es pot fer una adjudicació directa. Entenc que aquest podria ser un dels condicionants (que no problemes) legals a què fas referència… Per molt bona predisposició i voluntat que hi hagi, hi ha uns mínims que no poden obviar-se.
   És cert que potser algunes institucions tenen un tarannà més obert a aquest tipus de sinèrgies i d’altres estan més tancades mirant-se el nas i queixant-se de la crisi.
   En tot cas, es vehiculi d’una forma o altra, jo entenc que estam parlant de projectes importants, que treballen amb els eixos bàsics de la institució i que necessiten d’una relació formal i professional que s’ha de plasmar en un contracte. Una cosa és que la institució tengui un projecte propi i cerqui voluntaris per fer-lo i una de ben diferent és que algú extern aporti un nou projecte al museu i l’acabi fent sense cobrar un duro perquè no hi ha pressupost. Aquest és el problema… O coneixeu algun informàtic que treballi por amor al arte? Algun economista? Algun fuster? Idò per què els professionals del món del patrimoni i la cultura han de fer-ho?

   La proposta que fas me sembla excel·lent, sobretot si serveix per establir una simbiosi entre tots dos actors: el museu guanya en riquesa de projectes i el professional materialitza idees i cobra a final de mes.
   Potser des de les convocatòries de subvencions de la Generalitat es podria “premiar” o fins i tot establir com a requisit que els projectes que financien siguin portats a terme per personal extern al Museu. Seria una forma de crear ocupació en un àmbit que les està passant magres…

   • Gràcies Laura. Exacte, aquests eren els problemes que sorgien a l’hora de pensar en contractació. De totes maneres projectes n’hi ha de més grans i de més petitons; potser a determinada escala tot seria molt més àgil. És cert, també, com apuntes, que hi influeix el tarannà de les persones, que al cap i a la fi és qui hi ha darrera de les institucions.

    Quant a les convocatòries que comentes només en conec un cas de similar: els ajuts del CoNCa, però precisament està enfocat a aquest personal extern. Les propostes tenen millor puntuació si es duen a terme en el marc d’una institució.

    Donada la situació actual, amb un marge econòmic limitat i una certa sensació de cansament generalitzada, també crec que qualsevol canvi en aquest sentit podria ser molt profitós per al sector, per a les institucions i per als professionals externs.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s