La Nit dels museus

Des de l’any 1977 el dia 18 de maig és considerat el Dia Internacional dels Museus; un esdeveniment anual impulsat per l’ICOM (International Council of Museums) amb l’objectiu d’apropar els museus a la ciutadania. D’uns anys ençà, a més, diversos centres museístics aprofiten la data per obrir fins la matinada les seves instal·lacions així com per crear activitats específiques per a l’esdeveniment.

Notícia TV3 sobre la nit dels museus

Diverses notícies ja apunten la gran quantitat de visites que van rebre els diferents museus en diferents municipis. Discussions a banda sobre la confusió intencionada entre els termes visitant i visita, se’ns indica una gran quantitat de persones mobilitzades per les diferents ciutats. De fet, qualsevol persona que hagués volgut participar de l’esdeveniment a la ciutat de Barcelona (i dic Barcelona perquè és la ciutat que vaig visitar, no per centralisme!) segurament va viure de prop les cues de la majoria de museus i monuments.

Ja he escoltat diverses queixes referides a la desigual participació de públic la resta de l’any. “On és tota aquesta gent la resta de l’any?”, es pregunten. És la gratuïtat dels centres el que els atreu? L’horari? Les activitats?

Aquesta discussió em recorda una altra relacionada amb el dia de Sant Jordi i la veritat és que personalment la trobo trivial, a part de perillosa. Crec que les cues de la nit dels museus ens indiquen que hi ha interès pels museus i que aquests, pel que sigui, no es manté la resta de l’any. Fa uns anys, diria que era Quin Monzó, que expressava la seva opinió envers la polèmica que cada any aixeca les preferències literàries dels compradors el dia de Sant Jordi. Irònicament comentava que la diada no és la festa de la literatura, sinó la festa del llibre.

Personalment considero que ja és prou interessant que durant un dia concret els museus prenguin el protagonisme i la ciutadania els vegi com una opció d’oci més. Ni que sigui un sol dia l’any. Quant a la discussió sobre la participació del públic la resta de l’any, jo em plantejo la pregunta al revés: quina proposta ofereixen els centres més enllà de la nit dels museus? Crec que tota queixa en aquesta direcció és elitisme.

3 pensaments sobre “La Nit dels museus

  1. Òstres, molt bona comparació amb la diada de Sant Jordi! Un aspecte que apuntava en @gerardcruset era l’excés de centralisme dels mitjans comunicatius a l’hora d’anunciar la Nit dels Museus: donava la impressió que l’esdeveniment havia esdevingut exclusivament a Barcelona i algun altre municipi de les rodalies. La resta de Catalunya, suposo, dormia.

  2. De la Nit dels Museus em quedo amb la clara idea que no cal grans inversions per atreure visitants als museus. Cal acció, imaginació, creativitat i campanyes de màrqueting que despertin l’interès del públic en general. A això hem d’afegir la necessitat d’una major comunicació i col•laboració entre els propis museus.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s