Creative commons i Wikimedia commons, imatges de lliure difusió

Fa un parell de setmanes que estic força enfeinat en l’elaboració d’uns textos per a una exposició.Finalment resulta que la documentació i redacció de continguts per a una exposició és al que majorment em dedico dins el camp de la producció expositiva. La veritat és que és una feina molt interessant, cada projecte és diferent i la meva curiositat es veu força agraïda de remenar llibres, fotografies, històries, etcètera.

Aquest cop m’he trobat que el marge d’entrega inicial ha estat massa breu per a desenvolupar una iniciativa amb l’objectiu de buscar imatges per a il·lustrar els textos. Així doncs em plantejava d’on aconseguir imatges de personatges històrics amb prou velocitat i qualitat però sense un cost afegit.

Wikimmedia Commons és un banc d’imatges del qual s’alimenta la Viquipèdia. Les imatges que conté, per defecte, són lliures d’ús i estan gravades amb llicència Creative Commons. He parlat amb Àlex Hinojo (ambaixador de Viquipèdia a Catalunya i viquipedista resident al MNAC) sobre el recel existent en les institucions cap a espais com Viquipèdia. Realment és un espai fiable? Si es pot fer ús dels seus continguts (textuals i fotogràfics) a què es deu aquest recel? Segurament al fet que el nostre entorn més proper veu la Viquipèdia com un joc de nens. Per contra, el nucli dur del pensament de la Viquipèdia és que no hi ha un corrector perquè tot usuari n’és un corrector. Milers de correctors controlen en temps real els seus continguts.

He decidit provar a proposar unes quantes imatges històriques per a il·lustrar l’exposició que estic documentant. Àlex Hinojo em comenta que aquest és un dels objectius de Wikimmedia Commons. Només cal complir els requeriments de la llicència Creative Commons que cobreixi la imatge: nomenar-ne l’autor i especificar quins requeriments ha especificat.

Potser creieu que la comunitat de fotògrafs se’m llençarà al damunt. Crec que hi ha voluntats diferents al darrera. Si jo vull imatges històriques o imatges sense gaire requeriments de qualitat potser les busqui aquí mentre que altres imatges de major qualitat les encarregui a un professional. D’altra banda, l’alliberament de fotografies a la xarxa i l’ús de llicències Creative Commons pretén fomentar l’ús d’aquestes imatges amb la menció expressa de l’autor. Si es compleixen aquests requisits se n’està fent una difusió que presumiblement comportarà el major coneixement del treball del seu autor.

Realment ja fa temps que van apareixent iniciatives d’aquest tipus; qui més qui menys n’ha sentit a parlar. A casa nostra encara es veuen amb recel, segurament perquè estem massa ancorats en conceptualitzacions del tipus “la informació és poder” i en generar territoris de propietat infranquejables per a d’altres.Es produirà aquest canvi al nostre entorn o prevaldran les concepcions que encara podem trobar-hi? Segurament ho veurem aviat.

2 pensaments sobre “Creative commons i Wikimedia commons, imatges de lliure difusió

  1. Els temps estan canviant Vàngelis tot i que hi ha coses que sembla que no canvien, com això de tenir terminis de lliurament massa curts per a poder desenvolupar la feina de manera més satisfactòria.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s