Fa uns dies us presentava un projecte que estem duent a terme a Mataró entorn de la posada en valor del patrimoni educatiu d’àmbit científic. Certament, a Catalunya hi ha pocs projectes en aquesta línia i segurament el més ben treballat i aprofitat és el que la professora Marta Ponti, Josep Mª Serraviñals i Albert Berrio estan duent a terme a l’Institut Menéndez y Pelayo de Barcelona.
El passat dia 1 de març, es va fer la presentació oficial de la museïtzació que s’ha dut a terme en aquest institut. Amb quasibé cent anys d’història de l’edifici, el discurs expositiu de “Un edifici, dues històries” ens parla de la història de l’ensenyament públic al segle XX, les escoles de la República, el franquisme i els canvis ocorreguts durant la transició i l’època democràtica. A més s’hi repassen personalitats del camp educatiu i arquitectònic que van passar per la història del centre. Paral·lelament, es conserva gran quantitat de mobiliari de despatxos, aules, laboratoris, etcètera.
Però l’exposició és únicament una excusa per desenvolupar activitats per als alumnes dirigits al foment de la recerca històrica, la geografia, les ciències i la investigació. Fins i tot, em mostrava Marta Ponti fa uns dies, disposen d’un quadern “Educar i aprendre en temps de la República. Un passeig per la història de l’Institut Menéndez y Pelayo” editat en col·laboració amb diverses entitats de prestigi com la UAB, amb una extensa proposta per a l’alumnat. Igualment, una aplicació de turisme a Barcelona inclourà el centre com a proposta turística entorn el coneixement històric de la ciutat. Una clara aposta per la vinculació de la història, l’educació i la cultura. I una sorprenent repercussió pel que va començar sent una petita idea de recuperació de mobiliari antic en una escola.
El projecte no està acabat (les seves ramificacions són interminables!), i cada any es plantegen un seguit d’activitats entorn l’enriquiment d’aquest fons patrimonial del centre educatiu. En resum, un interessant projecte que ens mostra què es pot arribat a fer amb la recerca entorn el mateix centre: diferenciar-lo de la resta, aprendre de la història de l’entorn i identificar aquells elements que situen un espai aparentment neutre dins una història col·lectiva. Si teniu interès en visitar el centre podeu contactar amb Marta Ponti contactant directament amb l’Institut.