Ruta pels castells de la vall del Sió, a la Segarra

Fa unes setmanes, vaig ser convidat, pel Consell Comarcal de La Segarra i Camins de Sikarra, a participar en una ruta pels castells de la vall del Sió, a La Segarra, destinada a bloggers i periodistes especialitzats en turisme. Una interessant ruta que posa en valor diversos elements de patrimoni immoble com castells, jaciments arqueològics, ermites i viles closes. De fet, la Segarra, és la comarca catalana amb major nombre de castells.

Castells de Sió: de la pedra al núvol presenta un recorregut literari per diferents espais de la vall de Sió mitjançant la lectura de poesies, contes, llegendes i fragments de novel·les d’autors com Josep Maria Margarit, Jordi Pàmias, Manuel de Pedrolo o Josep Maria Espinàs. La referència “de la pedra al núvol” ens remet tant a textos literaris impresos com textos existents a la xarxa, al núvol. Pocs dies abans de la nostra visita, a més, la ruta dels castells de Sió, havia merescut un diploma com a ruta cultural i sostenible.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

El Sió és un riu que neix a la Segarra i que durant un temps va ser part de la frontera que dividia regnes cristians i regnes musulmans. Per mantenir-ne el control, s’hi van anar construint elements defensius que conformarien un conjunt de torres, viles fortificades i castells propietats de nobles que, amb el temps, anirien convertint-se en palaus de residència per a diferents famílies.

Arran del Decret de 22 d’abril de 1944 sobre protecció de castells, molts d’aquests elements passarien a ser BCIN i, per tant, considerats com a patrimoni immoble. La combinació de castells i una geografia sense gaire altibaixos, on sovintegen els camps, es conforma un interessant paisatge cultural. És evident que, en pobles definits entorn d’un castell, aquest esdevé un element diferenciador i emblemàtic de la vila i és per això que la voluntat d’unir tots aquests elements sota un denominador comú, en aquest cas un riu, és una interessant proposta.

La nostra visita va circular per diversos espais de la Segarra:

A Concabella podem visitar el Centre d’Interpretació dels Castells del Sió. Mitjançant una senzilla museografia se’ns situa en ple segle X, època de construcció de moltes de les construccions defensives que conformen la ruta, i s’avança segle a segle per explicar-nos com aquestes construccions van anar canviant de funcionalitat fins esdevenir palaus. Paral·lelament, però, se’ns parla del canvi que va suposar passar de castell de frontera a castells-palau, així com els elements característics de l’entorn quant a gastronomia, cultura, etcètera.

Altres espais visitats vas ser el castell de l’Aranyó , el castell de Pallargues, Florejacs, el castell de les Sitges, Sanaüja, Guissona, Cervera i Montfalcó murallat. Però també cal destacar els interessants llocs on menjar  com La Redolta, la Fassina Mercadé o la xocolateria Colom de Cervera; i llocs on allotjar-se com la casa rural La Collita.

Certament la posada en valor d’elements patrimonials immobles poden esdevenir un interessant focus d’atenció per a la generació de noves propostes turístiques i identitàries centrades en aquells elements que només es poden trobar en un espai determinat. Els castells del Sió esdevenen un conjunt molt potent d’elements que, units mitjançant un discurs que els relacioni, poden esdevenir potents reclams turístics i generar noves dinàmiques per a la comarca. Per preparar-hi una visita podeu consultar la pàgina web de Turisme a La Segarra.

Podeu llegir els comentaris de la resta de companys i companyes del blogtrip als següents enllaços:

3 pensaments sobre “Ruta pels castells de la vall del Sió, a la Segarra

  1. Retroenllaç: De la Pedra al Núvol, vídeo sobre els Castells del Sió | Paisatges Culturals

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s