La gran nevada de 1962 a Mataró

La neu a cotes baixes no és un fet gaire habitual a les nostres latituds i per això una gran nevada a ciutats costaneres és un fet del tot excepcional. És per això que enguany, en moltes ciutats i pobles catalans, es commemora la gran nevada del 1962.

Cartel·la de la nevada del 62

A la ciutat de Mataró s’ha aprofitat el cinquantenari de la gran nevada per fer diverses accions. D’una banda, la proposta de recollir les vivències dels veïns de la ciutat en un petit documental i, de l’altra, una interessant exposició fotogràfica. Com a complement de l’exposició, i com a mitjà de difusió, es proposen un conjunt de fotografies ubicades en el punt exacte on van ser fetes ara fa cinquanta anys. D’instal·lacions d’aquest tipus n’hi ha diverses, però el fet diferencial és que, en aquest cas, la fotografia es pot visualitzar en terminals mòbils com telèfons i tauletes mitjançant codis QR.

La proposta és encertada, senzilla i eficaç. Es composa d’un total de set espais ubicats al centre de la ciutat. Malauradament no he trobat cap indicació on es digui on són exactament tots els plafons més enllà d’un llistat d’ubicacions aproximades. Mitjançant la comparació d’allò que veus, fàcilment pots traspassar la temàtica original per veure canvis en el paisatge urbà mitjançant la comparació. I és que tenint en compte que el vehicle d’intermediació és un aparell tecnològic capaç de fer fotografies és molt senzill prémer el botó i endur-te dues imatges d’un mateix lloc amb 50 anys de diferència.

Fotografia de part del Camí Ral de Mataró de l'any 1962.

Fotografia de part del Camí Ral de Mataró de l’any 1962.

3 pensaments sobre “La gran nevada de 1962 a Mataró

    • Me alegro que te haya gustado esta propuesta. Recientemente están apareciendo otros proyectos basados en el uso de códigos QR y la interacción con los usuarios mediante dispositivos móviles. Supongo que pronto podremos ir viendo un uso más extendido y un aumento de la complejidad, más allá de remitir a una simple URL donde ampliar información.

  1. Retroenllaç: QR al Museu de Mataró | Paisatges Culturals

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s