Una esplanada de museus

Fa uns dies es signava un acord de col·laboració entre la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i diferents entitats (MNAC, Obra Social la Caixa, Fundació Mies van der Rohe i Fira Montjuïc) amb la voluntat de crear un gran complex museístic a la ciutat, una esplanada de museus al Parc de Montjuïc. Diferents mitjans han anat difonent informació al respecte com el futur ús dels pavellons de la Fira Montjuïc, la futura reurbanització dels accessos de l’espai de la Fira o la voluntat d’establir sinergies per potenciar el valor social del projecte.

MNAC

La proposta és força interessant per la voluntat d’unificar esforços entre institucions per a la millora comuna dels serveis que ofereixen. La muntanya de Montjuïc, al meu entendre, és un gran caramel a l’espera d’un projecte de posada en valor com a espai cultural en tota la seva extensió, geogràfica i temàtica. I ho dic així perquè la nota de premsa insinua una voluntat aglutinadora per a tota la muntanya però realment es limita a parlar d’una zona molt concreta, el seu accés des de la plaça d’Espanya, i a una temàtica determinada, l’art. És evident la importància de l’espai de la Fira, i de la ubicació del MNAC, buc insígnia de la museologia catalana, però que precisament, al meu entendre, el valor de la muntanya de Montjuïc és la increïble capacitat que té per condensar en un espai concret de la ciutat història, art, natura. L’acord de col·laboració és una proposta molt interessant, però presenta únicament una visió molt concreta: l’art.

D’altra banda, però, qualsevol opinió al respecte és quasibé aixecar castells a l’aire. Tal i com es difonia la signatura de l’acord es difonia que la manca de calendari i de fons deixava aquesta col·laboració en poc més que una anècdota.

6 pensaments sobre “Una esplanada de museus

  1. Efectivament per a poder donar una opinió cal més informació sobre els objectius i els agents implicats. Pot sorprendre l’absència del MAC o de la Fundació Miró però no és segur que sigui així doncs poden estar representats per alguns responsables polítics signants de l’acord. O potser el que es vol és començar per un projecte més delimitat i després anar ampliant, tot i que el concepte esplanada convida a pensar que només es vol intervenir en una part de Montjuic. Com bé dius Vangelis haurem d’esperar. Així ens estalviarem fer judicis equivocats o aixecar falses polèmiques, esport molt del gust d’aquest país nostre.

  2. Me sorprendió ver esta noticia por las RSS, porque a mi entender, ya de por si Montjuic es una “montanya museística”. Empezando por el MNAC, y siguiéndole de cerca el Museo Etnológico, el Arqueológico, La Fund. Miró, y terminando por el Museo Olímpico ( y alguno que me dejaré de camino) todo rodeado de esa naturaleza y tranquilidad (aunque hacen falta mejorar los accesos de transporte público y para el viandante – está un poco mal comunicado quitando el MNAC), todo, en su conjunto, es ya un enclave cultural importante de Barcelona. Y que repito, para mi ya conserva esa aura museística toda la zona. Que se le quiera dar uso a los edificios de la fira para Museos, pues sería una manera de reutilizar esos espacios, que supongo, muchas veces estarán vacíos, en un lugar privilegiado. Pero museos a costa de otros o el detrimento de algunos, pues no. Obviamente hay que esperar a ver que noticias salen, pero pienso que la idea de vender esta “esplanada de museus” es más una campaña de comunicación que otra cosa. Hay que vender la mula. Ya que de por si, teniendo en cuenta que no vivo permanentemente en Barcelona, pero si estuve un tiempo para conocer a fondo su ciudad (unos 4 meses), la impresión que me ha causado esa zona, ha sido y es, la de un espacio único lleno de museos que me recuerda un poco a la isla de los Museos de Berlin.

  3. D’acord amb Sabope, una campanya de comunicació ‘bombolla’ excel.lent per atraure públic ‘cultural’ internacional a Barcelona, una estratègia que fa temps ja està implantant el Dep. de Cultura de la Generalitat amb accions d’ajudes econòmiques a canvi d’imatge internacional (léase festival estratègics tipus Primavera Sound / Sonar) i polítiques, estudis i reordenacions del territori (basti recordar el nou pla de museus i centres artístics p.ex.)… On ens durà tot plegat? Potser a confirmar (per força) les paraules del conseller de què Barcelona és el motor de la cultura a Catalunya? #pena

  4. Em semblen molt encertats els comentaris anteriors, i com diu el Manel evitarem judicis previs a l’espera d’una millor definició del que es vol promocionar.
    De tots és conegut però, que la idea que la muntanya sigui un gran “centre” cultural i museístic no és nova.
    Us vull recomanar un monogràfic sobre Montjuïc que va editar la revista Carrer (publicació de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona) en el que es tracta des de diferents punts de vista i per diferents autors els valors de la muntanya: http://www.favb.cat/carrer101

  5. Moltes gràcies pels vostres comentaris i les vostres aportacions. Efectivament no sabem encara quin és l’abast de la notícia ni quin serà el futur de la proposta ja sigui quant a materialització d’aquesta col·laboració o l’ampliació a tota la muntanya. És interessant saber, però, que una de les crítiques més esteses a aquesta notícia és la manca d’una integració real pel que fa a tota la muntanya i la centralització en un espai concret. Tot passa per un replantejament integral i això passa per aspectes tan poc artístics com l’accessibilitat i la comunicació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s