Empremtes, una exposició sorgida del treball multidisciplinar

És ben cert que fa molt de temps que no feia cap publicació al meu blog. Els projectes, la feina i altres maldecaps m’han tingut allunyat de la publicació, més o menys periòdica, que fins el moment anava complint. Però en fi, és un blog personal i prefereixo dir la meva quan ho crec oportú més que no pas cenyir-me a una regularitat que sovint no puc complir.

Empremtes

Avui, però, us volia presentar un projecte en el qual he estat col·laborant en els darrers mesos i que em fa especial il·lusió per diverses raons. Es tracta d’una exposició temporal que, sota el nom de “Empremtes”, presenta part del llegat fotogràfic de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner. Nascut a Canet, es coneixia que havia practicar la fotografia com a eina per prendre apunts al natural, ja fos per a les seves creacions o per a les seves classes al Col·legi d’Arquitectes, tal i com s’estava fent en altres països europeus. El fet és que fa ben poc, a la Casa Museu Lluís Domènech i Montaner es van trobar un conjunt de plaques originals de l’arquitecte amb retrats d’arquitectura i detalls florals. El col·laborador de la Casa Museu, Vicente de la Fuente en va fer un exhaustiu estudi i d’aquest en va sorgir gran part de l’exposició.

I és en aquest punt on vaig tenir la sort de col·laborar amb el grup que ha dut a terme aquest projecte i que, esperem, en durà a terme d’altres ben aviat. I és que des del Gracmon se’m va demanar si els podia ajudar a identificar les plantes que havia fotografiat en Domènech i Montaner, identificar-ne la possible procedència i, en el fons, esbrinar una mica més quin podia ser l’objectiu per al qual l’arquitecte havia realitzat i col·leccionat un seguit de fotografies florals.

Certament en l’entorn del patrimoni i la cultura, és un discurs comú parlar de multidisciplinarietat. Però més enllà d’una simple frase feta o una paraula difícil de pronunciar, el cert és que és un àmbit dominat quasi en exclusiva per un conjunt molt concret de perfils professionals extrets directament del món acadèmic. Lluny de la riquesa que, opino, podria garantir una visió àmplia de les possibilitats del patrimoni, es continua caient, en la majoria dels casos, en el mateix error: una visió específica sobre els elements, regida per coneixements acadèmics concrets.

El projecte que ha donat peu a l’exposició “Empremtes” crec que precisament ha buscat la visió àmplia i enriquidora. L’equip, format per persones del camp de l’història de l’art, però també de l’arquitectura i la biologia, ha buscat la manera de trobar punts en comú per tal d’endinsar-se més en la comprensió d’una sèrie d’elements que conformen el llegat d’un arquitecte. Personalment ha esta una experiència molt enriquidora i espero que la meva aportació hagi estat d’ajut per a la recerca que es duu a terme al Gracmon.

Així doncs, us emplaço a visitar l’exposició que, fins el dia 21 d’abril de 2014, estarà a la Casa Museu Lluís Domènech i Montaner de Canet de Mar.

3 pensaments sobre “Empremtes, una exposició sorgida del treball multidisciplinar

  1. Enhorabona Vangelis, com molt bé dius, enriqueix molt participar en una exposició.
    A més a més de la inauguració oficial teniu pensat oferir alguna visita comentada per vosaltres?
    M’hi apunto!!
    Felicitats i Gràcies

  2. Retroenllaç: “Naturaleses de l’Art Nouveau” a Barcelona | Paisatges Culturals

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s