QR al Museu de Mataró

A meitats de novembre de l’any passat, fruit de la meva col·laboració amb Amical Wikimedia i la Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró, vam pensar en fer una petita incorporació provisional a l’exposició anual de bolets del Maresme: mitjançant un seguit de codis QR, el visitant podria accedir a l’article de la Viquipèdia relatiu a l’espècie micològica que aquest acompanyava. Una manera senzilla d’accedir a continguts culturals que ja trobem de manera habitual en projectes de temàtica artística o històrica i que, en aquest cas, s’adaptava a continguts d’àmbits més propers al patrimoni científic i natural.

El muntatge de l'exposició de bolets compta amb la col·laboració de moltes persones voluntàries.

El muntatge de l’exposició de bolets compta amb la col·laboració de moltes persones voluntàries.

Amical Wikimedia

Amical Wikimedia és una associació que busca fomentar l’ús de la Viquipèdia en català i l’obertura de continguts i coneixement entre institucions i administració. En els darrers temps ha desenvolupat diverses experiències que vinculen exposició i continguts mitjançant codis QR, especialment des de la seva implementació a la Fundació Miró amb l’exposició Joan Miró: L’escala de l’evasió.

L’exposició de bolets del Maresme

Anualment la Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró organitza, des de fa prop de trenta anys, una exposició sobre bolets amb una mostra que diferents voluntaris han recollit per diferents zones del Maresme. Aquesta mostra de bolets va acompanyada d’un conjunt de plafons que presenten continguts sobre micologia, alimentació, catalogació, etcètera.

Tot i ser una tipologia d’exposició molt habitual en pobles de tot Catalunya, l’exposició de bolets del Maresme continua sent, any rera any, una visita obligada en el cicle anual d’exposicions del Museu de Mataró, una de les més visitades i esperades.

Muntatge de la 29a edició de l'exposició de bolets del Maresme.

Muntatge de la 29a edició de l’exposició de bolets del Maresme.

Ens vam plantejar la possibilitat d’afegir codis QR a l’exposició de bolets que remetessin a articles de la Viquipèdia que parlessin d’espècies habituals a l’exposició. Per a aconseguir el llistat d’articles a actualizar es va utilitzar les dades obtingudes en anteriors edicions de l’exposició de bolets, i per a l’actualització de continguts, bibliografia de la mateixa Secció de Ciències Naturals. La proposta era en vistes a ser millorada i incorporada en un futur en el disseny de les cartel·les de l’exposició i per això era un simple codi QR imprès en un paper i adjuntat a la cartel·la habitual, que tradicionalment incorpora nom comú, nom específic i grau de toxicitat.

Un exemplar incorpora una cartel·la amb el nom específic i un codi QR de prova que duu a l'article corresponent de la Viquipèdia.

Un exemplar incorpora una cartel·la amb el nom específic i un codi QR de prova que duu a l’article corresponent de la Viquipèdia.

Es va comptar amb la participació de diferents membres d’Amical Wikimedia i viquipedistes aficionats als bolets per afegir continguts i fotografies als articles llistats i presentats a la mateixa Viquipèdia mitjançant un espai propi de viquiprojecte.

Els resultats

L’anàlisi de la interacció entre visitants i codis QR es va fer mitjançant l’aplicació d’anàlisi que incorpora em mateix sistema de generació de QR proporcionat per QRpèdia. Aquesta aplicació permet conèixer la quantitat d’escanejats que ha rebut un codi determinat, el sistema operatiu de l’aparell que l’ha escanejat i l’idioma establert en l’aparell (útil per saber si s’està llegint l’article a la Viquipèdia en català o en qualsevol altra llengua).

L’exposició de bolets del Maresme és una de els exposicions més visitades del cicle anual del Museu de Mataró. Aquesta edició va ser visitada per un total de 1900 visites* entre visites escolars, familiars i adultes entre els 10 dies que dura la mostra.

Tot i així els resultats de la implementació dels codis QR a l’exposició va donar resultats molt baixos: un total de 32 escanejades registrades per l’aplicació QRpèdia, de les quals es van poder extraure les següents dades:

Article Total 9/11 10/11 12/11 13/11 14/11 15/11 16/11 17/11 18/11 19/11
Amanita_citrina 2     2              
Amanita_pantherina 0                    
Amanita_rubescens 1 1                  
Amanita_vaginata 1 1                  
Armillaria_mellea 1 1                  
Astraeus_hygrometricus 2   1     1          
Cantharellus_cibarius* 0                    
Clathrus_ruber 1 1                  
Clavariadelphus_pistillaris 2 1             1    
Coprinus_picaceus 4 3             1    
Craterellus_cornucopioides 3 2             1    
Ganoderma_lucidum 2 1 1                
Hygrophorus_russula 3 3                  
Hypholoma_fasciculare* 0                    
Laccaria_laccata 1 1                  
Lactarius_chrysorrheus 2 2                  
Lactarius_deliciosus 1   1                
Lactarius_quieticolor* 0                    
Lactarius_salmonicolor* 0                    
Lactarius_sanguifluus 1         1          
Lactarius_vinosus* 0                    
Leccinum_lepidum 1           1        
Lepiota_cristata* 0                    
Lycoperdon_perlatum 1               1    
Macrolepiota_mastoidea 1 1                  
Macrolepiota_procera 1 1                  
Megacollybia_platyphylla 1     1              
Scleroderma_verrucosum* 0                    
Stropharia_aurantiaca* 0                    
Tricholoma_album* 0                    
Tricholoma_saponaceum* 0                    
Tricholoma_sejunctum* 0                    
  32 19 3 3 0 2 1 0 4 0 0

Destacar l’existència d’alguns codis que, a l’hora de fer-ne la lectura de resultats, es va obtenir error. A la taula estan representats amb un asterisc (*).

Quant al sistema operatiu:

Android Windows Apple
25 1 6
78,13% 3,13% 18,75%

Quant a la llengua definida per a la lectura:

Català N/A
9 23
28,13% 71,88%
L'exposició moments abans de ser inaugurada.

L’exposició moments abans de ser inaugurada.

Anàlisi i conclusions

Així doncs, no es tracten d’unes xifres gaire elevades tot i la manca de dades de prop d’una tercera part dels codis. Les raons poden ser diverses, i donades les xifres d’assistència, cap d’elles pot ser deguda a les poques visites. Podem pensar-ne diverses:

  • Poca informació de la proposta als mitjans locals. Ho dic amb la boca petita perquè, qui més qui menys, ja tothom sap què és un codi QR i duu un telèfon al damunt. Tampoc és  la primera proposta amb codis QR que es fa a Mataró.
  • Poc interès per l’ampliació d’informació. Podria donar-se el cas que els visitants només s’apropen a l’exposició per veure acumulacions de bolets, no per entrar-hi en detall.
  • Gran quantitat de públic escolar que no té un dispositiu a mà (ni un interès elevat per llegir-ne el codi).

Ara per ara els propers passos podrien ser la revisió de resultats d’altres propostes per veure quin és realment l’ús que el públic fa dels codis QR en propostes expositives. Darrerament sorgeixen com a bolets iniciatives que n’inclouen per ampliar informació però, realment es fan servir?

* El Museu de Mataró fa el recompte de visites, no de visitants.

2 pensaments sobre “QR al Museu de Mataró

    • Gràcies Marc, la veritat és que com podeu veure a l’article, no va tenir cap gran repercussió, la veritat. Però crec que són iniciatives senzilles que, poc a poc, aniran sent cada cop més habituals.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s