Crims al museu

Aquests dies se celebra a Barcelona una edició més de BCNEGRA, la trobada de novel·la negra de Barcelona. Us preguntareu què té a veure això amb el patrimoni cultural. I la veritat és que no pretenc parlar de patrimoni literari, de novel·la negra o de casos foscos succeïts en museus. Pensava més aviat en el motiu del crim com a ham per a activitats dutes a terme en museus i centres patrimonials. Certament no és un recurs, que jo sàpiga, gaire aprofitat com a mínim a casa nostra. En conec dos casos molt interessants i us emplaço a compartir altres exemples que conegueu.

Crim al museu

Assassinat al Museu

Aquesta exposició va aterrar a Barcelona entre els anys 2008 i 2009 a l’antiga seu del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, al Castell dels Tres Dragons. Es tractava d’una producció de l’Institut Royal des Sciences Naturelles de Belgique, adaptada pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona i plantejava els diversos elements que els professionals de criminologia tenen en compte per resoldre un crim.

Assassinat al Museu

El motiu de l’exposició ja contenia la premissa del crim, sí, però jo us volia parlar del joc que acompanyava la visita. Els visitants tenien una cartilla on, àmbit per àmbit, podien anar anotant els resultats de l’aplicació de cada disciplina científica (entomologia, balística, anatomia, etc.) sobre diferents pistes que s’hi proposaven: restes de ditades, restes de menjar, un cartutx, etcètera, per concloure qui havia estat l’assassí d’entre els sospitosos, en una visita digna del joc “Cluedo”.

Els enigmes del MNAC. S’ha pintat un crim.

Els enigmes del MNAC és una proposta enfocada a oferir un joc als visitants. Aquest joc s’ofereix en forma d’enigma, un crim en el cas de “S’ha pintat un crim” (quant de mal ha fet Angela Lansbury) o en forma d’element robat en el cas de “El robatori del bestiari” (del qual no disposo d’una còpia ara mateix, espero poder demanar-la al MNAC en la meva propera visita).

S'ha pintat un crim

El joc tracta de comparar diferents obres pictòriques i iconografia religiosa per resoldre el crim que podem visualitzar en una altra obra pictòrica. Per descobrir les pistes haurem de seguir les indicacions d’un mapa així com les anotacions que ens permetran centrar la nostra atenció en els elements que ens poden portar a la resolució del cas.

Finalitzada la nostra investigació rebrem un trofeu, un certificat que ens identifica com a detectiu o ajudant de detectiu amb el vist-i-plau del MNAC així com un pin acreditatiu (que jo no tinc perquè no vaig resoldre el cas, una altra feina a fer en la meva propera visita).

Fins aquí la meva proposta totalment sesgada en funció dels exemples que tenia a la meva carpeta de retalls i apunts sobre projectes i experiències que he anat veient. En coneixeu d’altres? Us convido a què els comenteu, els mencioneu o em respongueu en d’altres blogs.

Un pensament sobre “Crims al museu

  1. Ostres! La propera vegada que vagis al MNAC avisa, que segur que et puc ajudar a resoldre aquest enigma!! 🙂
    Molt interessant el post! ‘Assassinat al museu’ tothom diu que era mítica. Llàstima no haver-la pogut veure! 😦

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s