Omnia Tuta Feliciter, una trobada de bloggers a Tarraco Viva

Tarraco Viva és, segurament, l’esdeveniment amb més pes i reconeixement en el cicle anual de festivals de recreació històrica a tot Catalunya. En paraules del seu director, Magí Seritjol, és un “producte cultural per a tothom a qui li agradi la història”. Enguany, en la seva XVI edició, el festival estava dirigit a la celebració del bimil·lenari de la mort de l’Emperador August.

Com a model de festival plenament consolidat a la ciutat de Tarragona, gaudeix de determinats valors que l’allunyen notablement d’altres festes històriques on el pes en el factor comercial pesa més que el divulgatiu:

  • Divulgació d’un patrimoni històric que és propi de la ciutat de Tarragona.
  • Fomentar la trobada entre gestors culturals, grups de recreació històrica i arqueologia experimental des d’una òptica eminentment participativa.
  • Apostar per un producte de gran qualitat quant a continguts.

L’any 2013, l’edició anterior, va comptar amb la visita de 106.452 persones. Segons les dades exposades al dossier de premsa, la quantitat de visitants, no ha parat de créixer, com a mínim, des de l’any 2007. Igualment, les activitats han anat creixent en les darreres edicions.

Cafès de Patrimoni, amb Carmemix la timó de la proposta, va organitzar una trobada de bloggers de patrimoni a la qual vaig ser convidat juntament amb altres companys. La jornada va consistir en una trobada amb Magí Seritjol i la visita a diversos actes del festival.

August, una civilització mediterrània

Guiats per Magí Seritjol, director del festival, vam poder visitar l’exposició “August, una civilització mediterrània”, centrada en els avenços de la societat romana en l’època de l’Emperador August. August, primer emperador romà, va saber vehicular un seguit d’estratègies que en l’actualitat ens semblarien d’allò més normals (que no vol dir lícit): publicitat, ideologia, estratègia política, manipulació ideològica, etcètera. És precisament aquest joc amb l’actualitat i amb l’entorn cinematogràfic que ens pot ser més proper, que Magí Seritjol ens va apropar a la personalitat d’August.

August de Prima Porta

Un dels elements més impressionants en accedir a l’exposició “August, una civilització mediterrània” era la presència d’una rèplica a escala d’una immensa escultura d’August de Prima Porta. Com a element distintiu d’altres escultures a les quals estem més acostumats, aquesta reproduïa fidelment els colors amb què segurament estaven decorades les escultures romanes.

Estàtua August

August de Prima Porta a escala

Ara Pacis Augustae

Un altre element imprescindible de la visita és la reproducció a escala de l’Ara Pacis d’August, un altar construït a Roma en commemoració de les victòries d’August. La reproducció, impressionant, mostra els grups escultòrics de les parets exteriors; conjunts que representaven tota la ideologia d’August mitjançant elaborades simbologies utilitzant el món vegetal.

XVI Jornades gastronòmiques, per l’Associació Tarraco a Taula

La gastronomia és un element habitual en molts esdeveniments d’aquest tipus. En el cas de Tarraco Viva podem trobar, a més d’actes puntuals, una proposta comú a molts restaurants de la ciutat. El restaurant El Llagut ens va oferir un conjunt de petits plats amb menús inspirats en plats romans (és a dir, no necessàriament originals) però, sobretot, de proximitat.

Munera Gladiatora

Estic segur que, si per una cosa són coneguts els festivals de recreació històrica d’època romana, és pels gladiadors. Ars Dimicandi, un grup de recreació històrica centrada en la vida dels gladiadors. El format és molt amable en el sentit que les lluites són comentades per un narrador mentre els gladiadors executen tècniques de lluita. Un element molt interessant, a més, és com poc a poc es van desmuntant tots els tòpics a què estem habituats arran de l’imaginari de Hollywood.

L’entorn era immillorable ja que l’espectacle es duu a terme a les restes de l’Amfiteatre romà de Tarragona.

Munera Gladiatora

Votació del públic per salvar un gladiador

Excubitorum Cohors Vigiles

A la ciutat de Roma hi havia un gran nombre d’incendis degut a la gran quantitat d’habitacles humils que s’acumulaven els uns damunt dels altres en forma de cases de pisos fets amb fusta. És per això que August va fomentar la creació d’un cos d’homes encarregats de la seguretat ciutadana en matèria de foc. Thaleia, grup de recreació històrica de Tarragona és l’entitat encarregada de realitzar un recorregut guiat per conèixer el cos de vigiles, els bombers romans. Els bombers celebraven l’extinció d’un foc amb la frase “Omnia tuta feliciter“, exclamació que es expressava l’èxit en una tasca perillosa.

Tot i el gran interès de la visita, no puc evitar comentar que potser és la visita que més em va grinyolar precisament perquè l’entorn on succeïa la visita no tenia res a veure amb el context real on vivien els personatges que s’estaven representant.

August, el poder de la màscara

L’activitat central de la XVI edició de Tarraco Viva era un espectacle que pretén reflectir aspectes de la vida personal, familiar i política de l’Emperador August. Mitjançant la narració de Magí Seritjol en primera línia i la representació teatral del dia a dia de l’entorn més pròxim a August, els visitants van poder gaudir de la doble vara de mesurar que August utilitzava per a les seves aspiracions polítiques i ideològiques per transformar la societat romana.

Aquest espectacle, a més, gaudia de la presència de l’escultura d’August de Prima Porta i l’Ara Pacis que ja hem comentat, per a visualitzar com es plasmava tota la ideologia política de l’Emperador mitjançant aquest doble joc entre narració i recreació.

August, el poder de la màscara

August, el poder de la màscara

La veritat és que feina molts anys que tenia pendent una visita al Festival Tarraco Viva. Des dels seus inicis ha sabut, com ens comentava el seu director, anar guanyant terreny poc a poc, esdevenint un esdeveniment imprescindible en el panorama patrimonial català. Més enllà del que Tarraco Viva suposa per a la dinamització del patrimoni romà, és un exemple de les possibilitats que ofereix el patrimoni per a la dinamització del territori.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s