Les Natures de l’Art Nouveau, entre les ciències naturals i l’art

El passat dia 9 de maig, en el marc de la Fira Modernista de Terrassa, es va inaugurar l’exposició itinerant “Naturaleses de l’Art Nouveau”, una exposició que busca transmetre com diferents artistes europeus s’inspiraven en la natura per a les seves creacions.

“Naturaleses de l’Art Nouveau ” s’emmarca dins el quart programa del Reséau Art Nouveau Network, un ambiciós projecte europeu fundat el 1998, que aplega un total de 23 municipis europeus amb la voluntat de protegir, estudiar i difondre el patrimoni modernista. Aquest quart programa, anomenat “Art Nouveau i Ecologia” pretén buscar les relacions entre els artistes modernistes i la natura, especialment en el simbolisme i la iconografia.

L’exposició, comissariada per Teresa Sala, busca contextualitzar art, arquitectura i ciències a finals del segle XIX, en el moment en què sorgeix el Modernisme. I ho fa mitjançant tres àmbits que evoquen diferents elements en el procés creatiu que porta de l’observació a la creació.

L’ull de l’època

El primer àmbit exposa en quin context es troben les ciències i les arts en aquell moment. Charles Darwin acabava de revolucionar les ciències naturals proposant la seva teoria de la selecció natural i suggerint que l’home i el mico tenen un avantpassat comú. Naixia l’ecologia, una ciència basada en l’observació de l’entorn i, per la seva banda, els artistes rebien una gran fascinació per tot allò que els era exòtic, especialment el Japó.

L'ull de l'època

L’ull de l’època

El taller de la natura

El taller, com a espai de creació, és l’espai on l’artista transforma la realitat observada en un element artístic, arquitectònic, decoratiu, etcètera. Tots els creadors modernistes busquen elements comuns: una inspiració en la natura. L’exposició mostra, en un ampli ventall, com ens els diferents municipis participants en el projecte, els creadors interpreten la natura i la cultura en les seves obres.

El Taller de la Natura

El taller de la natura

La creació de paisatges artificials

El segle XIX també és un moment de transformació de l’entorn, principalment degut a la industrialització. El Modernisme, buscant una reinterpretació de l’entorn modela el paisatge recuperant artísticament elements vinculats a la natura. El tercer àmbit de l’exposició, tracta d’oferir una visió de diferents obres, ja no des de l’òptica del municipi on es troben sinó traçant els elements comuns que ens permeten entendre com es dóna aquesta transformació del paisatge.

La Creació de Paisatges Artificials

La creació de paisatges artificials

Participar en la conceptualització i documentació d’aquesta exposició va ser una interessant experiència en tant que vaig poder participar, com a científic, en una exposició de marcada temàtica artística i històrica. Evidentment la meva aportació principal es pot circumscriure en la contextualització de les ciències naturals al segle XIX però ha estat molt satisfactori veure com és possible trobar nexes amb altres disciplines com l’arquitectura o la història de l’art.

Un dels projectes tangencials a aquesta exposició va ser l’exposició Empremtes, que va ser visitable a la Casa-Museu de Lluís Domènech i Montaner els passats mesos de setembre de 2013 a abril de 2014. Projectes molt enriquidors pel que suposa treballar en un grup multidisciplinar amb una destacable capacitat d’integrar en un discurs la visió que poden sumar professionals que provenen d’àmbits que poden semblar molt distants.

“Natures de l’Art Nouveau” és visitable a la Sala Muncunill de Terrassa fins el proper dia 13 de juliol. Seguint la seva itinerància marxarà a altres ciutats europees fins que, d’aquí uns mesos, arribi a Barcelona. Quan sàpiga les dates amb una major precisió ja us avisaré.

Un pensament sobre “Les Natures de l’Art Nouveau, entre les ciències naturals i l’art

  1. Retroenllaç: “Naturaleses de l’Art Nouveau” a Barcelona | Paisatges Culturals

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s