Salvadoriana, un retorn als orígens de la ciència moderna

El primer impacte que vaig rebre de la nissaga Salvador va ser durant els meus anys de carrera. Se’m va explicar que es tractava d’una nissaga de farmacèutics reconeguda internacionalment als segles XVII i XVIII per la seva completa col·lecció de ciències naturals i la relació epistolar que mantenien amb els científics més rellevants del moment. El segon impacte el vaig rebre treballant d’informador al Jardí Botànic de Barcelona. Una sala freda mostrava una petita part del gabinet dels Salvador. Una gran part restava per estudiar als magatzems de l’Institut Botànic de Barcelona, al soterrani. L’impacte va ser tan brutal que vaig decidir dedicar el meu treball de màster en gestió del patrimoni a aquesta col·lecció. I com més en llegia més impressionat quedava per una nissaga de mitja dotzena de persones que havien estat referent científic a tot Europa, el gabinet de la qual romania, pràcticament desconegut, als magatzems d’un centre de recerca de Barcelona.

Recreació del gabinet dels Salvador

Salvadoriana és molt més que l’exposició del llegat dels Salvador. És un projecte engegat pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona per a la documentació, catalogació, restauració i estudi del gabinet de ciències naturals de la família Salvador. Iniciat per Joan Salvador i Boscà arran d’un viatge per la Península Ibèrica els anys 1622-1623, ampliat i documentat pels seus descendents fins que, ben entrat el segle XIX, la nissaga perdre l’interès per la col·lecció en sí, caient en l’oblit, fins la seva recuperació l’any 1937 per part del botànic Pius Font i Quer.

El valor patrimonial de la col·lecció

El gabinet dels Salvador té indubtables valors científics, però també històrics i etnològics. Científics perquè, com totes les col·leccions de ciències naturals, ens permeten conèixer les espècies vives en una època passada, la seva distribució i freqüència. Però també valors històrics perquè parlem d’una col·lecció creada en un moment en què es comença a conformar el que coneixem com Ciència Moderna. Els sistemes de classificació dels éssers vius, actualment designats segons un protocol ideat pel suís Carl von Linné al segle XVIII, van anar variant i podem resseguir sistemes de classificació antics, mètodes de conservació emprats als segles XVII i XVIII, relacions epistolars entre els científics europeus més valorats del moment, etcètera.

Vitrina i fons

L’exposició del gabinet de ciències dels Salvador

Salvadoriana es pot visitar a la sala d’exposicions temporals de l’edifici de l’Institut Botànic de Barcelona, dins del Jardí Botànic de Barcelona, a Montjuïc. El seu discurs és eminentment centrat en el col·leccionisme. Un discret repàs al context de creació de les col·leccions al segle XVII, ens porta a la realitat de la col·lecció Salvador: minerals, fauna, llibres, curiositats, etc.

La segona meitat de l’exposició està centrada en el periple pel qual ha hagut de passar el gabinet per tal de poder ser estudiat, conservat i exposat, com es va mantenir obert al públic al segle XIX, com s’han anat aplicant lleis per protegir-lo, com el va trobar Pius Font i Quer en una masia a Sant Just Desvern i què se n’ha fet en els últims anys.

Però qui eren els Salvador? Personalment he trobat a faltar una part de la potència discursiva que crec que podia aportar la presència d’unes figures de gran importància científica en un moment molt concret. El focus d’atenció, centrat en la col·lecció, acaba per deixar en un segon pla els personatges que la van conformar. Què va ser la ciència a casa nostra i què és ara? És el mateix? No ho és? Potser és ficar-se massa en camins que no ens porten a un final satisfactori però crec que és una reflexió a la qual es podia donar peu amb molta facilitat en el discurs tenint en compte la figura dels Salvador i que, per contra, s’ha centrat en el fet objectual i la curiositat.

El llibre de visites, el joc museogràfic destacat

Un element de l’exposició que em va agradar especialment és el diàleg entre passat i present mitjançant el llibre de visites. La col·lecció Salvador va ser visitable al públic de Barcelona al segle XIX. És per això que es pot considerar el primer museu de la ciutat. Se’n conserva el llibre de visites que deixava constància dels personatges que visitaven aquella col·lecció. Actualment aquest element s’exposa al costat del llibre de visites de l’actual exposició.

Llibre de visites Salvadoriana

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s