Ciència Viscuda

Els darrers mesos he estat treballant intensament en un projecte nascut fa un parell d’anys en conjunció amb un grup de professores de la ciutat de Mataró: Mercè Calpe, Tura Puigvert i Anna M. Plarromaní. El projecte, centrat inicialment en la documentació i catalogació d’objectes científics utilitzats en la docència de les ciències experimentals al llarg dels darrers segles, ha esdevingut una exposició anomenada Ciència Viscuda.

Ciència Viscuda

Objectes que formen part de l’exposició Ciència Viscuda

Al llarg del temps, els objectes que s’han utilitzat en l’ensenyament, ha anat variant a cavall de canvis polític, legals o socials. Actualment els models educatius, centrats en la modelització informàtica i la competència digital, no prioritzen determinats elements que històricament s’havien utilitzat en disciplines com física, química o ciències naturals. Emmagatzemats en diverses escoles, han perdut el seu ús original i, si es conserven, es deu més aviat degut a l’atzar que no pas a un procés planificat.

Darrerament les iniciatives entorn del patrimoni educatiu estan naixent amb força a Catalunya. Un dels exponents més interessants el podem trobar a l’Institut Menéndez i Pelayo de Barcelona, amb un potent programa de recerca en patrimoni educatiu dirigit als alumnes del centre. Pel que fa a la resta de l’Estat, és un tema força treballat però aquí just ara s’estan conformant xarxes de col·laboració, estudi i difusió. En aquest marc, fa aproximadament un any el Museu de Mataró va donar suport a la producció d’una exposició sobre el projecte que estàvem duent a terme.

Ciència Viscuda

Mercè Calpe, Tura Puigvert i Anna M. Plarromaní

Ciència Viscuda es deu al treball conjunt de diversos agents: Mercè Calpe, Tura Puigvert i Anna M. Plarromaní han dut a terme tasques en la recerca científica, la documentació i catalogació d’objectes científics en diferents centres de la ciutat. Igualment l’exposició compta amb la revisió històrica de Montserrat Gurrera, historiadora de l’educació, autora de diversos articles i guardonada amb un Premi Iluro de recerca local l’any 2011 per un exhaustiu estudi sobre la implantació de la xarxa escolar a la ciutat. I jo mateix, que he tractat de donar forma a un discurs expositiu, tractant de plasmar en plafons, vitrines i pantalles tot allò que anava sorgint de la recerca. El discurs expositiu parteix de dues grans idees:

Relació entre canvis històrics i canvis de models educatius

Un dels aspectes que més ens cridava l’atenció era la relació entre els canvis històrics, l’estructura de la xarxa educativa de la ciutat i els models educatius que s’hi impartien. Plantejar com els canvis polítics i socials a diversos nivells afectaven l’educació en una ciutat com Mataró ha estat una de les branques del discurs expositiu del projecte.

La dotació de nous usos a uns elements que n’han perdut l’original

Els nous usos proposats, més vinculats a la valoració dels objectes patrimonials i a l’aplicació del mètode científic en la recerca sobre l’objecte, no pretenen contraposar-se als models educatius actuals sinó que pretenen dotar de significació uns objectes que l’han perduda i que corren el risc de desaparèixer. No es pretén tornar al passat sinó aprofitar uns elements en desús per a la conformació de noves activitats docents.

Ciència Viscuda s’inaugura a la seu del Museu de Mataró el proper dissabte 14 de març. Si us podeu apropar el dia de la inauguració, estaré encantat de rebre-us. Si no us és possible, només es tracta de buscar un dia abans de la seva finalització, al juny.

Igualment comentar que podeu utilitzar l’etiqueta #CiènciaViscuda per a comentar allò que vulgueu sobre l’exposició i el projecte. Si us hi apropeu, us convido a què hi dieu la vostra.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s