Mapa del patrimoni cooperatiu de Sants

Ja fa uns dies que trastejo Google Maps perquè hi veig moltes possibilitats. Tinc algunes idees al cap per a aplicar-hi aquesta eina gratuïta i col·laborativa de Google. Algunes d’aquestes idees són certament complicades i ja us les aniré comentant però, de moment, he volgut començar amb un projecte més moderat: el mapa del cooperativisme a Sants.

Aviat farà un any que col·laboro amb la Plataforma La Lleialtat Santsenca, un conglomerat d’entitats veïnals i veïns del barri de Sants de Barcelona per a la rehabilitació d’un edifici històric, La Lleialtat Santsenca. L’objectiu és donar un ús veïnal, cooperatiu i de cultura popular a un edifici municipal que resta buit des de l’any 2006. L’edifici, a més, està catalogat per l’Ajuntament i se’n destaquen la necessitat de conservació del seu caràcter històric així com del seu ús original; va ser construït l’any 1929 per a ubicar-hi la seu de la cooperativa “La Lealtad Sansense”.

La Lleialtat Santsenca l'any 1928

El projecte va néixer arran del projecte final de carrera de l’arquitecte Carles Baiges, al qual s’hi han anat afegint un gran nombre d’entitats i veïns del barri. Un cop s’hi va sumar La Ciutat Invisible el projecte va prendre certa notorietat. La Ciutat Invisible és una llibreria cooperativa del barri de Sants, una vella coneguda del moviment cooperatiu a la ciutat. Darrerament aquesta llibreria ha publicat un extens i interessant estudi sobre la història del cooperativisme obrer a Sants, detallant la història de cadascuna de les cooperatives històriques del barri, moltes ja desaparegudes arran de la Guerra Civil. Però el projecte de La lleialtat va més enllà que la simple rehabilitació. El projecte es fomenta en la col·laboració entre entitats per tal de dur a terme projectes en comú, evitant l’ús d’espais privatius i fomentant l’autogestió, sense intervencions externes al projecte; un canvi en el mode d’entendre l’articulació del tramat veïnal del barri.

Portada d'una memòria editada per la cooperativa.

Fa uns dies vaig pensar que Google Maps oferia una interessant plataforma per a difondre la ubicació de les cooperatives del barri, enllaçar-hi articles de viquipèdia i generar la possibilitat d’interactuar-hi i, potser, generar itineraris i rutes pel patrimoni cooperatiu del barri. El projecte es diu, evidentment, “Mapa del cooperativisme de Sants” i el podeu consultar aquí. Qui hi vulgui col·laborar, endavant. El següent pas que vull provar és la georeferenciació d’articles de la Viquipèdia per tractar d’ubicar articles dels diferents edificis que conformen la història del cooperativisme al barri de Sants.

4 pensaments sobre “Mapa del patrimoni cooperatiu de Sants

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s