Un desgavell olímpic. El procés creatiu d’una activitat per a la Nit dels Museus

Diuen que les millors idees sorgeixen en moments d’esbargiment. Segons alguns autors com Daniel Goleman, són moments en els quals la ment pot fluir més fàcilment i relacionar de noves maneres els coneixements que ja teníem emmagatzemats al cap.

Un dia, dinant, amb els companys del museu ens plantejàvem què podíem oferir per a la Nit dels Museus 2016 com a activitat especial al Museu Olímpic i de l’Esport. En Raül Vàzquez, responsable del departament de col·leccions, es va plantejar el que, a primera vista i tenint en compte el seu càrrec, semblava una bogeria:

“I si barregéssim els objectes l’exposició permanent?”

No sé com ho veieu però imaginar un museu, ideal decimonònic de la conservació, l’ordre, la preservació i la documentació, amb tota la col·lecció cap per avall, barrejada i sense cap ordre per una nit ja em va semblar una idea que donava joc.

Projecte !Un desgavell olímpic!"

Un dels primers esbossos del projecte.

Els objectius que ens plantegem amb el projecte per a la Nit dels Museus són:

  • Creació d’una activitat puntual.
  • Mostrar peces de la col·lecció que habitualment no es poden veure.
  • Promoure la difusió a les xarxes socials amb el museu com a escenari.

A hores d’ara no sabem quin resultat pot tenir, què en podem aprendre, què canviarem i què estarà prou bé com per tenir-ho com a exemple (la setmana vinent ja us ho explicaré). Al resultat el vam anomenar:

Un desgavell olímpic!

“Un desgavell olímpic!” és una proposta que barreja el concepte de cursa d’orientació i cerca de les set diferències. Per tal de definir-la vam anar a l’arrel de cadascuna de les dues idees: una cursa d’orientació consisteix en trobar una sèrie de fites amb l’ajut d’un plànol i el joc de les set diferències consisteix en detectar allò que no és on ha d’estar.

Una sèrie d’objectes que no es troben on han d’estar són les fites que cal trobar amb l’ajut d’un plànol del museu.

Pel que fa al plànol, un aspecte a tenir en compte era com plasmar-hi un recorregut pràcticament lineal com és el del Museu Olímpic. I vam tornar a anar a l’arrel: un plànol és una representació gràfica de l’espai mitjançant elements de referència. Els companys de disseny Crístian Herrera i Salomé Clavijo, van idear un traçat lineal en el qual es plasmen diferents elements de referència, objectes ben visibles al museu. Entre dos d’aquests objectes, diu el text de suport, n’hi ha un que es troba en un lloc on no li correspon. I així fins a nou. La presència al plànol d’un objecte a identificar es plasma mitjançant una etiqueta per a les xarxes socials, #Desgavellolímpic seguida d’un número entre 01 i 09, una per a cadascun dels nou objectes. La introducció d’una etiqueta per a cadascun dels objectes de l’activitat es dirigeix a un públic jove i adult habituat a l’ús d’aplicacions mòbils com Instagram i que acudeix a la Nit dels Museus en família o en grups reduïts.

Els nou objectes que caldrà identificar són objectes del fons del museu que habitualment no es poden veure perquè es troben als magatzems. La seva ubicació es planteja, clarament descontextualitzat, amb un toc humorístic. Amb l’ajut d’un plànol que facilitarem a l’entrada, els visitants podran visitar el museu, identificant objectes, fent-ne fotografies i compartint-les a les xarxes socials.

Pel que fa al nom, en vam pensar diversos que donessin la idea de molt de desordre, i sempre acompanyat de l’adjectiu olímpic per raons obvies. Creiem que una paraula correcta però poc utilitzada podia ser un bon reclam. Per votació popular del conjunt de companys del museu (així com altres persones a qui vaig atossigar per DM i whatsapp), el resultat va ser: un desgavell olímpic!

Així doncs, amb aquesta proposta pretenem, d’una banda, donar un entreteniment molt puntual a un públic, principalment local, que participa activament durant la Nit dels Museus, que visita en petits grups un o més museus de Barcelona segons dades de l’ICUB. Basant-nos en les dades de l’any anterior, podem comptar amb uns 800 visitants. Creiem que ha de ser un entreteniment ràpid i visual.

Avaluació

Els mecanismes de valoració de l’activitat els centrem en la presència d’imatges i comentaris amb les etiquetes proposades. No hem plantejat un mínim d’imatges però ara per ara el sostre de fotografies del museu a les xarxes socials és molt baixa.

No esperem que la proposta suposi un augment de visites aquest any. Si l’acceptació és bona esperem poder comptar amb una major expectativa per a l’edició de 2017 de la Nit dels Museus. En tot cas, és el primer cop que es planteja una activitat d’aquestes característiques i esperem obtenir un bon retorn per tal de millorar-la de cara a edicions posteriors.

Un desgavell olímpic

A part del desgavell, hi ha altres sorpreses.

En fi, si ho voleu valorar en directe i donar-nos la vostra opinió, us esperem al Museu Olímpic i de l’Esport el proper dissabte de 19:00 a 1:00.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s