Annette Viel i “l’esprit des lieux”

El passat dimarts 14 de desembre va tenir lloc una xerrada d’Annette Viel en el marc del Màster en Museologia i Gestió del Patrimoni Cultural de la Universitat de Barcelona. Sota el títol “trascender l’esprit des lieux” es va comentar el concepte de l’esperit dels llocs i el seu significat en la implantació de projectes culturals.

Annette Viel és una “museòloga tot terreny” reconeguda a nivell internacional. Ha definit el concepte de “esperit del lloc”, sota el que ampara una integració dels patrimonis natural i cultural com a elements indestriables del paisatge. Ha desenvolupat la seva tasca al servei de Parcs del Canadà, al Museu Nacional d’Història Natural de París així com a la Universitat de Borgonya, on ha estat professora.

REPLANTEJAMENT DEL CONCEPTE DE PATRIMONI

Per a Annette Viel, les societats modelen, per raons econòmiques, polítiques, etcètera, els diferents paisatges. El constant canvi a què se sotmeten els confereixen la característica de poder esdevenir la memòria d’un temps i un paisatge, l’ancoratge natural de la memòria de les diferents societats que els modelen.

Des de l’aparició de l’home, la relació entre natura i cultura és evident i trobaríem un munt d’exemples d’elements culturals que reflexen una presència d’elements naturals arreu. En aquest sentit Annette Viel recalca la múta influència existent entre natura i cultura i que tant el patrimoni natural com el patrimoni cultural haurien de conformar una realitat més integrada. Segons indica, caldria replantejar el concepte de patrimoni per a dirigir-lo cap a una idea més “ecosistèmica”, especialment en un moment de la història on tot sembla convergir en un model plural i integrador. Els indrets històrics i els parcs naturals són presents al paisatge i el museu no pot obviar la relació natura-cultura existent a la nostra societat.

EL CONCEPTE D’ESPERIT DELS LLOCS

El concepte d’esperit de lloc (“esprit des lieux”) remet a una força que sorgeix del cor d’un espai i que ens remet a la seva memòria transcendint qualsevol sectorització natura-cultura. L’esperit dels llocs pretèn tenir en compte el patrimoni en el seu context i d’una manera global en el sentit que tant patrimoni natural com patrimoni cultural transmeten un sentiment que el visitant capta des de la seva pròpia sensibilitat.

ACTUAR I SENTIR EL PATRIMONI

El paisatge, en tant de memòria d’una societat que al llarg del temps ha actuat sobre ell, posseeix la particularitat de produir emoció sobre els visitants que s’hi apropen. Existeixen mil maneres de sentir un espai i viure-hi experiències i això es deu a què tots rebem influències del que sabem i del que hem viscut. En la línea del que trobem en els principis de Tilden sobre interpretació del patrimoni, el territori esdevé un espai d’encontre per als visitants i, de la mateixa manera, un espai d’aprenentatge.

Així doncs trobem que el territori ens pot proporcionar diverses experiències relacionades amb el nostre bagatge, la nostra sensibilitat i el nostre coneixement.  De la interacció entre interpretació, reflexió a partir del nostre bagatge i del que ens suggereixi l’esperit del lloc, dependrà la nostra experiència en un paisatge determinat.

  • Annette Viel (1995) Quan bufa l’esperit dels llocs. Natura i cultura al diapassó de la perennitat. Revista Aixa número 8 pp 29-40 és una breu introducció als conceptes que presenta Annette Viel respecte un nou concepte de patrimoni, la relació paisatge-memòria i la importància del concepte de l”esperit dels llocs en l’activació del patrimoni.

4 pensaments sobre “Annette Viel i “l’esprit des lieux”

  1. Retroenllaç: Congrés sobre el futur del projectes patrimonials i museístics | Territori Obert

  2. Retroenllaç: Congrés sobre el futur del projectes patrimonials i museístics - Territori Obert

  3. Retroenllaç: Passeig de tardor per la Barcelona del Quixot | Mosaics de Cultura

  4. Retroenllaç: Paseo de otoño por la Barcelona del Quijote | Mosaics de Cultura

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s