Un objecte, múltiples lectures. L’oferta didàctica del MNAT

El passat dissabte dia quinze, Pilar Sada, conservadora del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) i responsable del seu departament d’activitats didàctiques, comunicació i exposicions, feia una interessant reflexió que resumia perfectament l’ampli ventall de propostes didàctiques del museu.

Comentava Pilar Sada que un mateix element patrimonial pot tenir múltiples lectures i cadascuna d’elles suposa una oportunitat per a tot un desplegament de mitjans destinats a diferents públics. El MNAT sembla que n’és conscient i que han sabut esprémer al màxim les seves col·leccions per tal d’oferir propostes didàctiques i d’oci de gran originalitat i abast temàtic: mitologia, ciència, arqueologia, societat, etcètera es barregen en un espai d’aparença decimonònica. I ho ha fet establint enllaços molt propers amb altres professionals interns i externs a la institució per tal de fomentar el treball en xarxa i la multidisciplinarietat.

El més curiós de tot és que, partint de l’experimentació en exposicions temporals, el MNAT ha anat adaptant les seves propostes en el circuit d’activitats estables actualitzant continguts i introduint visions fresques i innovadores que permeten explicar les seves col·leccions als públics més variats.

D’altra banda és interessant veure com el museu pren un rol d’iniciador de propostes dutes a terme per col·laboradors o empreses externes. Així doncs, fins a tres empreses (Codex Arqueologia i Patrimoni, Còdol educació i Auriga Serveis Cultural) s’encarreguen de donar forma a les activitats del museu.

I això em sobta en un moment en què el pessimisme s’ha estès arreu i no sembla que hi hagi esma per a fer res. Per contra em sorprèn que el MNAT mantingui aquesta xarxa de col·laboradors i accions, una pràctica que no sembla gaire habitual en els temps que corren. Properament el MNAT entrarà a les xarxes social. Des d’aquí us animo a seguir-ne la pista i a apropar-vos a visitar-lo.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s