“Catalunya, terra d’ateneus” al Museu d’Història de Catalunya

Els darrers mesos, amb els companys de Territori Obert hem estat força enfeinats en el comissariat i coordinació de l’exposició “Catalunya, terra d’ateneus“, un encàrrec de la Federació d’Ateneus de Catalunya inclòs en les seves línies de posada en valor del moviment ateneístic català. Entre els dies 4 de desembre de 2012 i 3 de febrer de 2013, l’exposició és visitable al Museu d’Història de Catalunya tot i que el proper dia 11 de desembre se’n celebrarà la inauguració.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

L’exposició “Catalunya, terra d’ateneus” és un muntatge senzill ja que ha de fer front a una itinerància de dos anys per diversos ateneus catalans. Això comporta mobilitat i adaptabilitat quant a espai i continguts. Així doncs, el primer plantejament va ser deixar clar que havia de ser un missatge clar i propostes museogràfiques modulars; si calia obviar alguna part per qüestions d’espai, calia procurar que el conjunt no perdés el missatge principal. La producció ha anat a càrrec de Connecta, que ha dissenyat uns elements mobles que es poden muntar en les més diverses formes.

Discurs

Els ateneus catalans així com altres tipus d’associacionisme, amb més de 150 anys d’història, van néixer en un moment convuls amb la voluntat de donar resposta a unes mancances a les quals l’administració no podia fer front. Actualment, quan les institucions públiques han perdut pistonada, quin és el paper que poden jugar els ateneus quant a provisió instructiva i cultural?

Recursos museogràfics

Els recursos utilitzats són molt senzills. Un cop obviat qualsevol element tecnològic per qüestions de pressupost, es va optar per una base de plafons amb textos i imatges (la gran majoria d’elles cedides pels mateixos ateneus) als quals s’hi han afegit dos audiovisuals i una vitrina amb objectes (també cedits pels mateixos ateneus). Finalment es va optar per presentar una escenografia per resoldre un petit espai tancat a la zona d’exposicions temporals del Museu d’Història de Catalunya.

L’escenografia

Certament aquesta escenografia ens fa pensar com, sense necessitat de recórrer a costosos materials, es pot suggerir un espai agradable com és el cafè d’un ateneu. Amb una fotografia al fons i un conjunt de taules i cadires de cafeteria es pretén oferir, d’una banda, un espai de descans per als visitants i de l’altra, un lloc on llegir “El diari dels ateneus”, una edició especial que presenta diverses notícies i informació relacionades amb el moviment ateneístic. És agradable saber que, de vegades, amb recursos senzills, continues tenint capacitat de suggerir espais i sensacions.

Els audiovisuals

Un altre element interessant de l’exposició és l’audiovisuals amb vivències, en primera persona, dels socis d’un ateneu. Tot i que per al seu enregistrament va ser realitzat en un ateneu concret, el Centre Moral del Poblenou, el muntatge presenta talls tan generals que permeten veure el sentiment de pertinença que molts membres d’ateneus tenen envers les seves entitats.

Ara bé, determinats aspectes creiem que són millorables, com són la proximitat dels audiovisuals, que en limita en gran part la seva correcta audició, o l’adaptabilitat a discapacitats sensorials. Us animem a què comenteu l’exposició i destaqueu aquelles millores que creieu que caldria aplicar.

* Les fotografies del Slideshow han estat realizades per Víctor Cornejo.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s